Европейските телекоми отново поискаха споделяне на разходите с ИТ гигантите

3G на Vodafone

Няколко от най-големите европейски телекома призоваха Европейския съюз да им съдейства и да накара ИТ гигантите да споделят разходите за развитие на мрежовата им инфраструктура. Това е пореден такъв призив, като този път той идва под формата на отворено писмо, публикувано във Financial Times.

През есента на миналата година европейските телекоми вече направиха подобен призив. Тогава той беше без конкретен адресат. Сега обаче отвореното писмо е към институциите на ЕС. Призивът е същият, но този път с по-ясно изразени желания и мерки.

„Спешен призив“

Писмото е подписано от ръководителите на Deutsche Telekom, Orange, Telefonica и Vodafone. В него те пишат, че „спешно призоваваме законотворците да представят на ниво ЕС правила, които да превърнат този принцип в реалност“.

Става дума за заставяне на ИТ гигантите да „споделят тежестта по-пропорционално“ по отношение на разходите за инвестиции в интернет инфраструктура. Според телекомите, ИТ гигантите регистрират огромни печалби от своите услуги за стрийминг на видео, игри, социални мрежи и т.н., но не споделят трудностите в изграждането и поддръжката на инфраструктурата, която е нужда, за да могат въпросните услуги да се използват пълноценно.

В писмото си операторите се аргументират, че „европейският пазар на телекоми рискува да изостане от конкурентите“, тъй като разходите за поддръжка са много големи, инвестициите стават все по-скъпи, а печалбите се свиват. Компаниите твърдят, че са в „постоянен спад“ на печалбите си и че „мрежовите оператори не са в позиция да преговарят за честни условия с тези гигантски платформи, които заради силните си позиции на пазара имат асиметрична власт при преговорите и липсва равнопоставено игрално поле от регулаторна гледна точка“.

„В следствие на това ние не можем да генерираме разумна възвръщаемост на нашите сериозни инвестиции, което поставя под риск бъдещото развиване на инфраструктурата. Ако не поправи тази небалансирана ситуация, Европа ще изостане от другите региони и това ще увреди качеството на услугата за всички потребители“, предупреждават телекомите.

Ще има ли резултат

Според телекомите, услугите за гейминг, социалните мрежи и стрийминга генерират 70% от целия трафик, който минава през мрежите. Съответно, те трябва да споделят някаква част от развитието на мрежите, смятат операторите. Очаквано, стрийминг платформите не споделят това виждане.

Според тях правилата за интернет неутралност гарантират, че интернет доставчиците няма да поставят приоритет над една или друга услуга. Правилата също така предвиждат да не се таксуват компаниите различни според това как или колко се използват услугите им.

Друг аргумент на ИТ гигантите е, че те участват активно в развитието на интернет инфраструктурата. Това включва изграждане на дейта центрове, финансиране на подводни презокеански интернет кабели, участие в различни локални проекти с местни оператори в развиващи се региони, оптимизиране на мрежовия трафик на услугите си и др.

Телекомите дават за пример намесата на регулаторите в Южна Корея, които обмислят условия за споделяне на мрежовите разходи между стрийминг гигантите и операторите. В САЩ също има подобни призиви. Мобилните оператори казват, че въвеждането на такива правила ще увеличи средствата за нова инфраструктура, ще спомогне дигиталната трансформация, прехода към зелени технологии и ще е допълнителен стимул за създателите на съдържание да оптимизират трафика си.

За сега няма конкретна реакция от институциите на ЕС. Като цяло те дават индикации, че искат по-голяма равнопоставеност на пазара и че обмислят затягане на правилата за ИТ гигантите. От индикации до реални действия и още повече до очакваните резултати обаче все още има много дълъг път, който трябва да се извърви.

Related Posts