5G устройствата започват да се адаптират към повече ползи

5G мрежите се разгръщат на все по-големи територии и вече са в очакване на своите потребители. При това не само крайните. Истинската полза от 5G трябва да бъде „усетена“ най-вече от бизнеса и различните казуси и ситуации, в които 5G устройства и връзки ще помагат.

Това е добре известно на всички, но изглеждаше, че не се случва. Първоначално, причината беше, че 5G не е навсякъде. Този аргумент постепенно отпада, тъй като мрежите увеличават своето покритие по целия свят, при това с прилично темпо. Следващият аргумент беше, че няма достатъчно устройства, извън смартфоните, които да използват 5G.

Сега и той е на път да бъде решен, показва доклад и анализ на 5G Americas. Той е посветен на развитието на устройствата за приемане на 5G и обръща внимание именно на тяхната еволюция. „Еволюцията на 5G устройствата означава динамична промяна в свързаността, трансформиране на индустрии и овластяване на хората. От силата на смартфоните до обещанието за повсеместен IoT, този документ на 5G Americas разкрива бъдещото разнообразие от 5G устройства“, казва Крис Пиърсън, президент на 5G Americas официалното съобщение.

5G в много посоки

Докладът обръща внимание на няколко основни точки. Първата е какви са ключовите характеристики на 5G устройствата. Това са мобилност, мрежов капацитет, размер, достъпност, цена, сигурност, покритие, живот на батерията. Всичко това ще е от значение за популяризирането на тези устройства и да могат те да са полезни навсякъде и за дълго време.

Втората важна тема е видът на устройствата. Смартфоните и таблетите са ясни, но те могат да оползотворят само малка част от възможностите на 5G мрежите. 5G Americas казват, че екосистемата се развива бързо и добавя нови видове устройства. Сред тях са очила с добавена реалност, гласови устройства, специализирани IoT технологии и системи. „Тези разработки реформират цели индустрии, подобряват комуникацията и създават нови възможности като мониторинг на здравословно състояние от разстояние“, коментира докладът.

Другата важна тема са „устройства с намалени възможности“. Това всъщност не е негатив. Голяма част от фокуса за 5G попада върху много високите скорости, ниската латентност и устройства с мощен хардуер, които да се възползват от тези характеристики. Всъщност обаче, 5G има и друга страна – бърза и стабилна комуникация за всякакви устройства. Включително такива, които са с по-малко хардуерни възможности, но пък са важни за конкретна дейност.

За целта 5G вече поддържа нужните характеристики и изисквания за такива устройства, а това включва оптимизация за ниска консумация на енергия, по-слаби модеми и акцент над енергийната ефективност. Всичко това е част от 3GPP Release 17, като съответно го прави и автоматично внедрено в 5G мрежите по дефиниция.

И накрая е Ambient IoT. Това е т.нар. „амбиентен Интернет на нещата“, в който попадат още по-специфични устройства. Те са малки и с ниска консумация на енергия, но не само това. Те нямат батерии, а използват единствено енергия, която могат да извлекат от околната среда – например соларна, от радиовълни и т.н. Те съответно се използват за много специфични цели и ниши. Това може да ги направи потенциален конкурент на други технологии като LoRaWAN и Helium. Само че с предимството, че не трябва да се изгражда допълнителна мрежа за тях, а може да се използва наличната 5G инфраструктура.

Така потенциалът на 5G изглежда все по-достъпен. Индустрията най-сетне започва да намира нужните решения да превръща идеите си в реалност. Може би отне малко повече време, отколкото се искаше на всички, но все пак се случва.

Related Posts