ЕС изглежда ще отложи решението за споделяне на разходите за мрежите

5G antenna

Европейската комисия (ЕК) изглежда ще отложи взимането на решение дали да накара ИТ гигантите да участват финансово в изграждането и поддръжката на интернет инфраструктурата. Това съобщава онлайн изданието Telecoms, като обобщава информация от световни агенции.

По всичко личи, че европейският комисар с този ресор Тиери Бретон ще предложи стратегия по казуса едва догодина. Този месец приключва отворената консултация и обществено обсъждане по темата, които започнаха заедно с предложения по-рано т.г. Закон за гигабитовата инфраструктура. Очакваше се, че ЕК да заяви своята позиция по искането на мобилните оператори скоро след това.

Казусът накратко: европейските оператори искат от ЕС да въведе механизъм, по който най-големите генератори на интернет трафик да участват финансово в изграждането и поддръжката на дигиталната инфраструктура. Според телекомите ИТ гигантите като Netflix, Facebook и Google генерират над 90% от интернет трафика, извличат големи финансови приходи от това, но цялата тежест за работата на мрежите пада върху операторите.

Очаквано, ИТ гигантите не мислят точно така. Те казват, че инвестират много в инфраструктура за центрове за данни, подводни кабели и имат партньорства с доста телекоми. Според тях всякакви допълнителни такси просто ще бъдат прехвърлени върху крайните потребители чрез оскъпяване на услугите.

В крайна сметка именно европейските институции трябва да вземат решението. Особено като се има предвид, че и сред страните-членки има разделение и няма обща позиция. Затова решението на ЕК се очаква от всички, но изглежда, че такова няма да има скоро.

Според източници на Reuters, цитирани от Telecoms, Бретон и ЕК като цяло, обмислят да предложат решение едва следващата година. Все още е възможно темата да бъде засегната и следващата седмица, когато се очаква да бъде представена основната рамка на закона според консултациите.

По-вероятно е обаче конкретиката да бъде оставена за догодина. А това увеличава вероятността тя да бъде прехвърлена и не следващата Комисия, тъй като догодина през юни ще има избори. Така решението на казуса може да се забави още повече, което не е от полза за никой.

Позицията на ЕК по темата също не е много ясна. В началото на годината имаше слухове, че Бретон обмисля да застане на страната на операторите и да подкрепи механизма за споделяне на разходите. След това имаше и спекулации, че се обмисля да се създаде общ фонд, в който ИТ гигантите и операторите да участват заедно и да поделят средствата.

Неофициално повечето ресорни министри на страните-членки обаче подкрепят технологичните компании. Те смятат, че има по-добри начини за изграждане на мрежите, а ИТ гигантите имат други отговорности, на които трябва да обърнат повече.

Един такъв казус се оказва по единния пазар. Представяйки резултатите от консултациите, Бретон се обяви за единен телеком пазар в ЕС. Той заяви, че има много регулаторни бариери и е важно да се обърне внимание за тяхното решение.

Еврокомисарят обръща внимание, че на факта, че има ниска възвръщаемост на инвестициите за телекомите и то през дълъг период на време. Има и много пазарни несигурности, които намаляват атрактивността на този сектор за инвеститорите. Това създава слабости за бранша, въпреки че са от критично значение. Бретон обаче не коментира в детайли темата за споделяне на разходите, поне засега.

Related Posts