5G помага да проследим щафетата с Олимпийския огън

Остават само няколко седмици до началото на летните Олимпийски игри в Париж. Те започват на 26-ти юли, но събитията около тях вече текат с пълна сила.

Едно от най-важните в момента е пътешествието на Олимпийския огън. Той пристигна във Франция на 8 май 2026 г. в Марсилия. От там започва пътешествие от цели 12 000 км., като през това време ще обиколи по-голямата част на Франция, за да достигне Париж в деня на откриването на игрите.

През цялото време щафетата по предаване на факлата ще бъде следена от милиони жители на Франция и почитатели по целия свят. А това ще бъде възможно благодарение на телевизионното излъчване, което ще покрие всеки момент от щафетата на своя Олимпийски канал.

Щафета от технологии

Телевизията-домакин на Париж 2024 е France Televisions. Тя осигурява цялото видео покритие за всички събития, включително и щафетата. И за целта разчита на помощта и на 5G мрежите, съобщава TVB Europe.

За да проследи в детайли цялата щафета с Олимпийския огън, France Televisions има изградена специална система. Тя има два конвоя с осем камери, които ще следят шафетата. А сигналът се излъчва изцяло през комбинация от 5G и Starlink мрежа.

Телевизията нарича системата „хипермобилно излъчване“, като я тества от повече от година. През 2023 г. започна да излъчва събития на живо по нея. Тя използва клауд решения на TVU Network в комбинация с 5G мрежи, Starlink Maritime оборудване и система за отдалечена колаборация, интерком и TVU One за синхронизиране на потока от множество камери.

Всичко това звучи сложно и в голяма степен е. Именно затова компаниите го тестваха внимателно доста време, за да могат сега спокойно и уверено да използват системите и да предават събитията без притеснения.

Бързо, но качествено

Но не е като да е нямало предизвикателства и промени. „През ноември 2023 г. France Televisions и организаторите на Париж 2024 решиха да отделят още по-голямо внимание на щафетата с Олимпийския огън, което ни даде възможност да използваме технологията, но без много време за подготовка. Искахме да сме мого амбициозни с този проект и подготвихме много иновации. От гледна точка на начините, по които осигуряваме покритието, всичко ще бъде ново“, коментира Ромулд Рат, заместник-директор на France Televisions.

Досега телевизията разчиташе само на сателитни връзки, за да предава видео потоците от мястото на събитието до централата си. Щафетата с Олимпийския огън обаче за пръв път ще разчита само на 4G и 5G връзки. Интервютата ще бъдат снимани с Apple iPhone, а колите с камерите ще имат частна 5G антена и връзка със Starlink.

От телевизията казват, че са създали отделен „5G балон“ с TVU Networks, TDF и други партньори. Това ще даде допълнителна сигурност на сигнала с пълен контрол какво се изпраща до клауда. Ъплинкът е със скорост около 500Mbps, когато се агрегира през всички мрежи. Латентността е около 50-80ms, което е повече от идеално за телевизия.

Всички потоци от камерите ще се пращат в клауда на TVU, който пък е базиран на AWS (Amazon Web Services). Така всичко ще се върши в клауд среда, като целта е да се покаже, че технологията позволява пълно и качествено телевизионно предаване от мястото на събитието директно до екрана на зрителя.

Related Posts