Разходите за 5G достигат своя пик тази година

5G сигнал

Инвестициите за 5G мрежи са огромни в целия свят. И освен това растат с много високо темпо, като според прогноза на Dell’Oro Group тази година може да достигнат своя пик.

Всъщност Dell’Oro завишава прогнозата за представянето на пазара в САЩ през тази година и очаква запазване на нивото през следващите две години. Една от основните причини е, че два от основните телекома в САЩ ускоряват развитието на 5G мрежите си в средния честотен диапазон (C-Band), като искат да наваксат заради отлаганията покрай споровете с авиокомпаниите и летищата.

От прогнози до реалности

Пазарът на 5G оборудване очаквано е много динамичен през последните години. Gartner например посочва, че през 2020 г. приходите от 5G инфраструктура общо за целия свят са били 13,8 млрд. долара. През 2021 г. са достигнали около 19 млрд. долара, а прогнозата за 2022 г. е те да са 23,2 млрд. долара.

Водач е Китай с над 9 млрд. долара похарчени за 5G през 2021 г. На второ място е Северна Америка с около 4.3 млрд. долара. В Европа разходите са били около 1.6 млрд. пред 2021 г. Те се увеличават във всички региони, като Gartner прогнозира, че до 2024 г. поне 60% от всички телекоми ще предлагат 5G услуги.

Друго голямо перо за разходи са таксите за лицензи. Онлайн изданието Fierce Wireless например посочва, че Verizon е платила 45.5 млрд. долара за C-Band лиценз, а AT&T – 23.4 млрд долара. AT&T е дала и още 9.1 млрд. долара за лицензи в спектъра 3.45GHz.  Това са огромни суми, които са едва началото. Отделно телекомите ще инвестират милиарди в оборудване, поддръжка и услуги.

Отделен доклад на Analysys Mason посочва, че европейските оператори са похарчили 24.7 млрд. евро за 5G спектър. Тя прогнозира, че ще бъдат похарчени още 10.1 млрд. евро за същото. Това ще е 10% по-малко отколкото за 4G и 70% по-малко отколкото 3G.

Всичко това трябва бързо да достигне до възможно най-много потребители, за да започне да връща инвестициите. T-Mobile иска да предлага услугите си на 260 млн. души в САЩ до края на тази година. AT&T има по-скромни очаквания – 70 млн. американци със C-band покритие.

Докладът на ETNO за Европа посочва, че към 2021 г. 5G покритието е достигнало 62%. Все още обаче има още да се работи по осигуряване на достатъчно покритие на реалното население, за да може 5G да се развихри и да повиши средния приход от един потребител, който също е сред най-ниските в света – 14.4 евро спрямо 37.9 евро при лидера САЩ.

3G на Vodafone
От връх в плато

Обикновено асоциациите с думата „връх“ са, че това е нещо кратко и след това следва спадане. Според Dell’Oro това няма да е точно така с 5G разходите. Всъщност, ще се формира плато и макар най-вероятно след 2022 г. разходите за 5G инфраструктура да не растат със същото темпо, то те няма да спадат. Това ще продължи повече време отколкото е било при LTE например, казва Стефан Понграц, вицепрезидент на Dell’Oro Group.

Една от причините е, че 5G има доста широк честотен спектър. Различните диапазони имат нужда от повече и по-специфично оборудване. Освен това част от C-Band спектъра в САЩ например все още трябва да бъде освободен. Всичко това „разтяга“ във времето голяма част от инвестициите и гарантира по-дълго плато, което ще е добре дошло за производителите на оборудване. Телекомите също трябва да са по-доволни така, тъй като ще разпределят разходите по-равномерно.

Понграц припомня, че има и още предизвикателства пред 5G. Например осигуряването на 5G на закрито. Очаква се ръст и на интереса към малките клетки, макар че той няма да е достатъчен да задържи трайния ръст на пазара. Той обаче ще е сред причините за платото.

Related Posts