Tesla изгражда частна 5G мрежа, за своите заводски нужди

Tesla Model 3

На фона на многото чудения дали 5G мрежите отговарят на очакванията, технологията получи един доста голям и важен привърженик. Автомобилният производител Tesla е изградил първата си частна 5G мрежа в завода си в Германия, съобщава LightReading.

Гигазаводът в Берлин вече има собствена 5G мрежа с висока скорост, ниска латентност и покрива както околностите на фабриката, така и интериора ѝ. Новината е потвърдена и от самата Tesla, която казва, че комбинацията от външно и вътрешно покритие е от огромно значение и предимство. Това ѝ позволява да паркира стотици готови автомобили на открито и да ги им изпраща ъпдейти по въздуха, без да се налага изграждане на допълнителна инфраструктура. Съответно се пестят средства и време.

Tesla не споделя кой е изградил мрежата и с какво оборудване. Компанията обаче казва, че планира да разгърне подобни частни проекти в заводите си в целия свят.

Наскоро тя беше пуснала обява за работа в сайта си, която търсеше инженери с опит именно в частните мобилни мрежи. Инфраструктурата ще се използва не само от автомобилите на Tesla, но и от хуманоидния робот Optimus, който компанията разработва. В описанието на длъжността се споменава още, че мрежата ще подпомага задачи в сферите на производството, проучванията и разработките, организацията и др.

Според други слухове, телекомът Jio има интерес да построи частна 5G мрежа за завода на Tesla в Индия. Така че е по-вероятно компанията да работи с локални партньори в различните региони, отколкото да има един основен, който да изгражда 5G мрежите навсякъде.

Остава неясно и как Tesla ще се справи с регулациите. В някои държави частните 5G мрежи вече са дефинирани в регулациите. В други – те могат да използват специално освободен за тази цел спектър. В трети са практически възможни само чрез партньорство с телеком, който има лиценз за спектъра. А в четвърти – има пълна неяснота.

Tesla не е единственият автомобилен производител, който вече има интерес към частните 5G мрежи. Mercedes-Benz има партньорство с Telefonica Deutschland и Ericsson, за да изгради своя подобна инфраструктура в „Завод 56“ в Германия. Ford вече също работи с Vodafone във Великобритания.

Така че частните 5G мрежи започват да навлизат и в автомобилната индустрия. А колкото повече успешни проекти има в сферата, толкова по-голям ще е и интересът на останалите фирми да се включат и да направят свои подобни частни мрежи. Това са важни стъпки в популяризиране на технологията и в други брашнове, особено като се има предвид мащабът и значимостта на автомобилния сектор.

Related Posts