72% от населението на ЕС вече има 5G покритие

stck-digital-europe-map

Разгръщането на мобилните мрежи от пето поколение в рамките на Европейския съюз продължава със стабилно темпо. Вече 72% от населението на ЕС има 5G покритие, показват последните данни на 5G Observatory.

Данните включват всички видове 5G покритие, като DSS. Нужно е даден район да има достъп до 5G сигнала на поне един оператор, за да бъде включен в статистиката. Различните държави и телекоми имат различен подход и затова има някои значителни разлики в покритието.

5G покритие на различни предавки

Наличното покритие на 5G мрежите варира значително в държавите от ЕС. Първенец е Италия с 99,7% от населението си, което има достъп до поне една мобилна мрежа от пето поколение. На второ място е Германия с 91%, а на трето – Франция с 84%.

Като цяло страните във Западна и Централна Европа се справят по-добре и имат средно 5G покритие над 70%. Очаквано, напредъкът в Източна Европа е по-бавен. Първенци са Финландия и Литва с по 80% 5G покритие, а Гърция е трета със 70%.

5G покритието на населението в България е 40%, според данни на 5G Observatory, които обаче са с няколко месеца назад. Румъния е с едва 24,9% покритие, А Естония – 33.3%. Словакия и Унгария изостават значително и са с 5G покритие съответно 13.8% и 17.6%.

Логично расте и броят 5G базови станции. Трудно е да се определи точният брой, тъй като не всички страни и телекоми съобщават тези данни. Освен това някои страни използват и по-различни честоти и/или технологии като DSS и т.н. и не всички ги отчитат по еднакъв начин. Затова и данните за 5G станциите обикновено се забавят значително докато бъдат събрани и потвърдени.

mmWave продължава да изостава

Данните на 5G Observatory не показват особено развитие в разпределението на честоти. В диапазона 700MHz, 79.63% от наличните слотове в ЕС вече са раздадени. В диапазона на 3.6GHz, разпределените честотите са 83.80%. При 26GHz, обаче са раздадени само 29.07% от всички налични лицензи в ЕС.

И тук класацията не се променя особено спрямо предишни издания. Германия и Хърватия са единствените страни в ЕС, която са раздали 100% от изискуемия минимум. Финландия е разпределила 99.2%, колкото и Гърция.

България остава с 25% разпределение на честотите, като през 2022 г. нямаше движение в тази сфера. Румъния записва 38.3% раздадени честоти, а останалите балкански страни не влизат в класацията, тъй като тя анализира само членовете на ЕС.

Междувременно Китай продължава да запазва лидерство по разгръщане на 5G и потребление. Според данни на китайското Министерство на индустрията и информационните технологии към края на ноември 2022 г. в страната има 2.29 млн. активни 5G базови станции.

Освен това вече над 110 китайски града предлагат гигабитова 5G връзка. А към края на ноември 2022 г. китайските телекоми са добавили нови 34.33 млн. 5G абонати. Най-големият оператор в света е China Mobile с 595.4 млн. 5G абонати, следван от China Telecom с 262.9 млн. China Unicom има 209.4 млн. 5G абоната. В Китай има и нов оператор – China Broadnet, който вече е завършил 5G мрежата си и от октомври предлага услуги, затова все още няма данни за точен брой абонати. Но дори и тези данни показват колко напред е страната спрямо другите региони и целия ЕС и това е преднина, която много трудно може да бъде компенсирана.

Related Posts