Самостоятелните 5G изостават от „графика“, но ще наваксат

5G Antenna

Както всяка нова технология, 5G мрежите също имат няколко варианта. Най-популярният в момента е споделеният капацитет с LTE инфраструктурата, т.нар. 5G NSA (non-standalone). Но „истинското 5G“ се смята, че е самостоятелната мрежа – 5G SA (standalone).

Според последния доклад на Dell’Oro Group обаче, 5G SA „разочарова“ със своя напредък. Анализаторите следят как се е развил пазарът и разгръщането на този тип мрежи през 2022 г., като не откриват въодушевяващи данни, съобщава LightReading.

Къде ми е SA-то?

Експертите са проследили колко и какви мрежи са пуснати по света през миналата година. Оказва се, че едва 39 телекома по целия свят вече са пуснали 5G SA мрежи. Два китайски телекома са пуснали в края на миналата година 5G SA мрежи, с което са „спасили“ годината. Техните мрежи ще „изкарат“ 2022 г. като година с повече 5G SA мрежи спрямо 2021 г.

„Това е разочарование в сравнение с над 200 5G NSA мрежи и още над 700 LTE мрежи, които биха могли да имплементират 5G SA”, казва Дейв Болан, анализатор на Dell’Oro.

В началото на разгръщането на 5G технологията се смяташе, че NSA ще бъде временно решение, което да помогне на индустрията да популяризира технологията и да скъси времето за чакане на потребителите докато разгърнат пълноценните самостоятелни мрежи от пето поколение.  NSA позволява използването на ново 5G радиооборудване със съществуващото LTE ядро на мрежата, което улеснява разгръщането.

Очакванията бяха, че след това телекомите ще използват възможността за бързо разгръщане на 5G SA, без да се притесняват от потенциално недоволство на потребителите. В действителност обаче темпото на телекомите в развиването на 5G SA е силно различно.

„В началото на годината имаше индикации, че операторите ще са бързи и ще има много повече самостоятелни мрежи. Но в края на 2022 г. идентифицирахме само 39 оператора, които са го направили“, отбелязва Болан.

В края на 2022 г. главният технически директор на BT Хауърд Уотсън казва по време на пресконференция, че разгръщането на 5G SA отнема повече време, тъй като инфраструктурата е много по-голяма и сложна.

Други водещи телекоми също изостават, но не се отказват. Verizon казва, че ще изгради своята самостоятелна 5G мрежа и чрез нея ще предлага и другите функции като срезове, автоматизирано управление, скалиране на капацитета и др.

Прогнозите на Deloitte са, че все пак 5G SA ще се радва на солиден интерес. Анализаторите очакват, че броят на телекоми, които инвестират в тази технология ще се удвои през 2023 г. Към края на 2022 г. Deloitte изчислява, че около 100 телекома инвестират в 5G SA общо в едно от три измерения – планиране, тестове или реално изграждане. До края на 2023 г. те ще са над 200, очакват анализаторите.

Related Posts