Световният пазар на Open RAN с изненадващо забавяне

Световният пазар на Open RAN оборудване е записал изненадващо забавяне. Това показват данните на Dell’Oro Group за второто тримесечие на годината.

Open RAN оборудването е доста важно, като е очаквано като един от двигателите на 5G развитието. Много големи производители и телекоми са заяви подкрепата си за него, като то се характеризира с отворените си спецификации с идеята да може да се използват устройства на различни фирми и да има добра съвместимост между тях.

В дългосрочен план Open RAN трябва да помогне за изграждането на по-евтини и добри мрежи, както и да отвори възможност за навлизане на по-малки играчи сред производителите. Идеята е те да предлагат специфични и нишови технологии и разработки, които в момента са нужни, но не могат лесно да достигнат до телекомите, заради по-масовото използване на „затворени“ системи от един производител.

Почти изненада

Dell’Oro коментира в анализа си, че промяната на пазара не е изненада напълно, но се е случила „малко по-бързо към негативното“, отколкото се е очаквало първоначално. Компанията уточнява, че развиването и навлизането на 5G продължава.

Посланието, което отправяме от доста време е, че цикълът на 5G ще е по-дълъг от този на предишните поколения и то още е валидно“, допълва Dell’Oro. Причината за по-лошите резултати на Open RAN пазара е предвидима – сложната икономическа ситуация, включително и обменните валутни курсове. Dell’Oro отбелязва, че макро условията, инфлацията и останалите фактори имат ограничено влияние върху сектора, но все пак му се отразяват.

Анализаторите не навлизат в много подробности, но отбелязват най-важните факти. Сред тях са, че топ 5 на глобалните доставчици на Open RAN оборудване е Huawei, Ericsson, Nokia, ZTE и Samsung. Не става ясно колко е пазарният дял на всяка от тях. Ако не се брои Китай, тогава класацията е Ericsson, Nokia, Huawei и Samsung.

Очаквано Huawei и ZTE доминират пазара в Китай, като генерират между 90% и 95% от всички приходи в сектора за първото полугодие. Извън Китай лидер е Ericsson с 39% дял от приходите за същия период. Nokia и Samsung също подобряват представянето си.

Въпреки това резултатите на Open RAN разочароват през второто тримесечие. Те включват цялото оборудване 2G-5G, както хардуер, така и софтуер. Те се свиват, като това е първият годишен спад от повече от две години. Оказва се, че е и третото поредно тримесечие на представяне на пазара под първоначалните очаквания. Заради това цялата първа половина на година е под очакванията.

Добрата новина е, че спадът не е твърде голям. Засега пазарът все още запазва тенденцията да запише пета поредна година на ръст. Стига разбира се, второто полугодие да не предложи още неприятни изненади. А като се има предвид ситуацията по света, това не е изключено, което ще накара компаниите

Related Posts