Интересът към сателитните 5G мрежи расте

Мобилните мрежи от пето поколение най-често се изграждат наземно, т.е. чрез базови станции. Но има и алтернатива, която използва и сателитна връзка.

Това са т.нар. 5G Non-terrestrial-Networks (NTN). Това е сравнително нов термин, като досега бяха известни просто като „сателитни мрежи“. NTN мрежите имат различна инфраструктура, съответно дават и възможност за по-различни ползи. Сателитната индустрия също иска да се възползва от тази ниша, като да предложи уникалните си способности за нови бизнес казуси.

Ръст на интереса

Очаквано, този тип мрежи са насочени предимно към бизнеса. Те са по-сложни и скъпи, за да са изгодни за изграждане за масови потребители. Но могат да са от полза за корпоративни проекти.

Точно това се случва според доклад на Research and Markets. Те отчитат, че 5G NTN пазарът расте с 38% на година. „Това са мрежи, които могат да изпълнят желания за връзка навсякъде и по всяко време, като предлагат голямо покритие, наличност и скалируемост на услугата. NTN включва сателитна комуникация, платформени системи на голяма височина и мрежи „въздух-земя“, описват анализаторите.

Те изчисляват, че пазарът за такива мрежи през 2022 г. е бил 3.2 млрд. долара. А до 2027 г. ще достигне 16.1 млрд. долара.

Вече се оформят и конкретни ниши, които предпочитат такива мрежи. Една от тях е миньорството. Индустрията е тежка и специфична, като бързо се модернизира. Тя вече се нуждае от повече устройства и данни, което логично изисква и по-сериозен мрежов капацитет. 5G NTN се оказва едно от идеалните решения, тъй като поддържа не само ниска латентност за бърза реакция, но и пренос на голямо количество данни, паралелно с видео стрийминг.

Анализаторите дават за пример компанията Boliden. Тя използва оборудване на Ericsson, за да изгради автономна мина за злато. Оборудването е инсталирано в рамките на мината, за да осигурява нужния капацитет и покритие в цялата зона. Онлайн изданието Capacitymedia обаче уточнява, че в сайта си Ericsson не споменава използването на сателити за този проект.

Предпочитана ниша

Сателитите в ниска околоземна орбита (LEO) са предпочитан избор за 5G NTN. Страни в Близкия Изток и Африка вече включват в дългосрочните си планове такъв тип мрежи, отбелязват анализаторите. LEO са подходящи за райони, където изграждането на традиционна наземна мобилна мрежа ще е по-скъпо и трудно.

Освен това е подходяща за eMBB с възможност за много повече трафик и да се справя с осигуряване на висока скорост на връзката с добра латентност и при бързо движещи се обекти. С 5G NTN, eMBB услугите може да се предлагат с високо качество и в извънградски райони, както и за самолети и кораби, казват още от Research and Markets.

Най-голям е интересът към 5G NTN в Азия. Там има идеални условия за развитие на сектора заради големите пространства, гъстото население и различните специфики на страните и развитието им. Регионът отчита ръст на разгръщането на умна инфраструктура в най-различни сфери – наблюдение на обекти, мониторинг на сигурността, критични комуникационни системи и др. А интерес има и от въздухоплавателните и мореплавателните сектори и отбраната. Популярност набира и изграждането на 5G NTN за улеснение на работата на служителите не само в отдалечени райони, но и на платформи в открити води.

Междувременно и компанията Keysight Technologies обяви, че заедно с Qualcomm ще изграждат 5G NTN мрежи. Тя ще използва LEO сателити, като е разработена чрез моделиране в лабораторията на Qualcomm в Сан Диего, както и емулации на Keysight за 5G станции. Съвместната разработка покрива стандартите на 3GPP Release 17. Целта е да се ускори развитието на 5G NTN, за да може то да е изгодно за отдалечени райони.

Двете компании отчитат, че 5G NTN може да е от полза за здравни, финансови и защитни функции за отдалечените райони и да подобри икономическите условия при тях. Проектът е с дългосрочна перспектива и има за цел да популяризира и 5G NTN Като цяло.

Related Posts