И 5G не успява да задържи високите нива на производство на смартфони

5G Phone

Световната икономика започва да „усеща“ ефектите на войната в Украйна, санкциите срещу Русия, промяната на лихвите и продължаващата пандемия. Струпването на толкова много кризи вече дава отражение върху финансовите пазари, инфлацията и настроенията както на бизнеса, така и на потребителите.

Всичко това вече личи и в заявките на производителите на смартфони, отбелязва известният китайски анализатор Минг-чи Куо. В последния си анализ той посочва, че водещите производители на смартфони и на процесори за тях са намалили прогнозните си поръчки за втората половина на годината, която традиционно е по-силната за този пазар.

Със 100 млн. по-малко…

Водещите китайски производители на Android смартфони са свалили прогнозните си поръчки с още общо 100 млн. бройки по-малко, казва Куо. Намаляването е направено в периода от 31-ви март т.г. до 22-ри май т.г.

Същевременно и производителите на 5G чипове също са занижили поръчките си. MediaTek ще поръча с 30-35% по-малко 5G чипове за четвъртата четвърт на годината. Това ще засегне предимно моделите от среден и по-нисък ценови клас, докато тези от по-високия засега запазват нивата си с минимални промени. Qualcomm също е понижила предимно поръчките за по-масови модели, но предвижда и 10-15% по-малко 5G чипове от високия клас на Snapdragon 8 за цялата втора половина на годината.

Ще има и понижение на поръчките на камери и лещи за Android смартфони, които ще са с 20-30% по-малко за третото тримесечие на годината. Същевременно наличието на CMOS сензори в складовете остава високо – над 500 млн. бройки.

Куо твърди, че Samsung също очаква да достави около 10% по-малко смартфони през тази година. Същевременно, доставките на iPhone остават в по-добро „здраве“ спрямо тези на Android устройства.

5G Speed
Какво значи всичко това

Куо отбелязва, че 5G чиповете и камерите са основните компоненти на смартфоните и търсенето им е индикатор за цялостното състояние на пазара. След като тенденциите са за осезаемо понижаване на доставките на такива компоненти, Куо прогнозира, че целият пазар на смартфони ще остане сравнително „онемял“ по време на своя годишен пик, който ще е през второто полугодие.

Китайските брандове на смартфони са популярни в множество пазари и това означава, че има понижено търсене в Китай, Европа и развиващите се държави, т.е. всички ключови за тях сегменти. Куо посочва, че макар ограниченията заради пандемията, които се завърнаха в Китай, също да имат своята роля за намаляването на търсенето, те влияят само в страната. След като интересът спада и в другите основни региони, това показва по-мащабен икономически проблем.

Всичко това е проблем за 5G смартфоните. Куо коментира, че орязването на поръчките за 5G чипове е по-голямо отколкото това на компонентите за камери. Това ще доведе до допълнителни отрицателни последствия за производителите.

Първо, конкуренцията в сегмента е много голяма и това води до бързо понижаване на средната цена на тези устройства, което означава, че паралелно със спада на поръчките производителите ще трябва да се справят и с по-бързо свиване на приходите и печалбите. Второ, цената на процесорите от висок клас пък се повишава, което допълнително ще свие печалбите от 5G чипове.

Свиването на търсенето е по-ясно изразено в бюджетния и средния ценови клас. Това също ясно показва, че масовият потребител започва да забавя и да ограничава разходите си. За сега тенденцията не е достигнала по-заможните клиенти, което е нормално. Именно затова за iPhone за момента не се отчитат сериозни промени в търсенето.

Taiwan Economic Daily съобщава допълнително, че спадът на производството вече е между 20-30% при някои фирми за чипове. Причината отново е рязко понижение на търсенето. Това налага ограничение на производството, за да не се получи препълване на складовете, което е рязка промяна спрямо само няколко месеца по-рано, когато търсенето беше толкова голямо, че производителите не смогваха на темпото. Дори и увеличаващата се популярност и покритие на 5G мрежите обаче не успяват да бъдат стимул за потребителите и икономическите предизвикателства се оказват с по-голяма тежест за техните решения.

Related Posts