5G-Advanced: Новият шанс за операторите да се отличат от конкуренцията

5G-Advanced, известна още и като 5.5G, е новата, подобрена версия на 5G мрежите. Очаква се тя да започне да навлиза в реалния свят през тази година, като много оператори вече са започнали тестове в подготовка за този момент.

5G-Advanced ще има големи предизвикателства пред себе си. Повечето от тях не са технически, а в сферата на бизнеса. 5G мрежите предложиха осезаеми технологични подобрения и разгръщането им като цяло не срещна особени трудности. Всичко минава гладко и 5G се интегрира в инфраструктурата доста бързо.

Но засега това не води до очакваните големи приходи за операторите. „Засега резултатите са смесени. От една страна, покритието е доста добро – някои оценки предполагат, че е 45% от световното население, така че се развиваме значително по-бързо от LTE. Също така от гледна точка на капацитета, когато погледнете разпространението на Massive MIMO в горната част на средната лента, видяхме поетапно намаляване на разходите за пренос на данни от 50-70% цена на бит, така че от тази гледна точка е много добре. Но, от друга страна, досега 5G не е обърнал равната траектория на приходите на операторите“, казва Стефан Понграц, вицепрезидент на Dell’Oro Group пред Total Telecom.

Моментът, който всички очакват

5G-Advanced ще е важна еволюция, която трябва да даде възможност на операторите най-сетне да извлекат и финансова изгода от технологията. Повечето технически способности на 5G-Advanced дават възможност на операторите да се отличат от конкуренцията, като предложат нишови и специфични услуги за конкретни бизнеси и крайни потребители.

Например могат да използват мрежовите срезове, за да предлагат гарантиран капацитет на бизнес клиент. Или да обособят високоскоростен „срез“ за  геймъри или фиксиран безжичен домашен интернет.

„Няма нужда операторите да бързат. Могат да подходят към 5G-Advanced методично, в тон с дългосрочната им 5G стратегия“, казва Понграц. Според него телекомите не трябва да се втурват към новата технология с надеждата, че изведнъж всичко ще се промени и парите ще потекат.

Все още има много зони, в които 5G има нужда от подобрение, казва Понграц. Например подобряването на покритието и производителността на закрито, справяне с „дупки“ във външното покритие и др.

„Очаквахме, че ще видим, че разликата във външното и вътрешното покритие щеше да се смали значително по-бързо с 5G. Видяхме го да се случва в Китай, но в другите страни е ограничено. По-голям фокус върху представянето на закрито в ерата на 5G-Advanced може да бъде една от възможностите за операторите да се отличат и да отидат отвъд човешките MBB предложения“, казва Понграц.

Друга възможност за отличаване е инвестиране в по-интелигентни и автоматизирани мрежи. „Екосистемата е в доста добро състояние. Тъй като стандартите са замразени през първата половина на 2024 г., ще видим някои първоначални комерсиални внедрявания още тази година.  Те най-вероятно ще се съсредоточат върху капацитета. Както Huawei го наричат, 5.5G, ще се фокусира върху капацитета от 10 Gbps“, казва още Понграц.

Той прогнозира, че след първоначалния бърз ръст на внедряванията на 5G-Advanced, следващата година темпото ще е по-бавно, но равномерно.

Related Posts