5G помага и в създаването на перфектната бира

5G бира

Бирата е една от най-популярните напитки в целия свят. Тя има милиарди почитатели и съответно е огромен пазар. Очаквано има и много голяма конкуренция, както и огромно разнообразие от рецепти и разновидности.

Да се създаде „перфектната бира“ със сигурност е трудно предизвикателство още преди да стигнем темата за субективността. „Перфектната бира“ в голяма степен е въпрос на вкус. Всеки ще има различни предпочитания за точната комбинация от съставки, пропорции и начин на приготовление. Въпреки това модерните технологии може да помогнат в откриването на бира, която да се хареса на възможно най-много хора и да отговори на най-високите изисквания.

Хмел и 5G

Nokia обяви началото на нов проект, който се разработва заедно с Университета за технологии на Сидни (UTS). Той има за цел да „оптимизира процеса по варене и да ни доближи още повече до перфектната бира“, съобщава Total Telecom.

За целта те са създали първата в света частна 5G дигитална микропивоварна. Тя използва клауд-базиран дигитален двойник на реална пивоварна, която се намира в Техническия университет на Дортмунд.

5G пивоварната събира и анализира данни по време на целия процес на варене на бирата. Информацията се сравнява с тази на реалната пивоварна и се анализират разликите между нея и клауд версията. По този начин може да се тестват и оптимизират различни идеи и варианти за промени в процеса на варене. Целта – да се постигне възможно най-оптимизирано варене на бира, което да подобри вкусовите качества и да намали използването на ресурси.

„Искаме да покажем принципите на Индустрия 4.0 на местната индустрия, като предложим място за тестове, което да се използва от партньори, за да оптимизират собствените си производствени процеси и да натрупат познания“, казва професор Йохен Дюс, който е директор на Центъра за развитие на производството към UTS.

Разработката е част от Nokia 5G Futures Lab, която е създадена в UTS през 2021 г. Системата използва Nokia FastMile 5G заедно с Nokia Digital Automation Cloud 5G Standalone частна мрежа. Целта на проекта е да покаже множеството възможности, при които клауд технологиите и 5G могат да помогнат за най-различни бизнес цели.

„Лабораторията на UTS е вълнуващо място за разработката и тестване на нови приложения н 5G. В дигиталната микропивоварна показваме как частните 5G мрежи и клауд-базираните технологии могат да помогнат да се оптимизира процесът по варене и да се приближим до перфектната бира“, казва и Томи Уито, президент на Mobile Networks в Nokia.

До сега 5G и бирата имаха предимно маркетинг отношения. Миналата година например американският оператор T-Mobile пусна брандирана 5Ginger бира и 5Gin, за да отбележи достигането на 300 млн. души, които са покрити от 5G мрежата му. Серията от напитката беше в ограничени количества за най-върлите фенове.

За сега няма информация дали и австралийската 5G бира ще бъде достъпна за любители, които да оценят дали е близо до перфектната.

Related Posts