Nokia и Apple се разбраха за 5G патентите

Nokia чип

Nokia обяви, че е постигнала дългосрочно споразумение с Apple за лицензиране на патенти. То ще смени настоящето споразумение, което приключва тази година.

Досегашното споразумение беше подписано през май 2017 г. То е са крослицензиране, т.е. двете компании разрешават една на друга да използват определени свои патенти за конкретни дейности.

Новото споразумение разширява споделените патенти и ще включва и 5G технологии. Nokia казва, че ще получи предварително плащане от Apple за патентите, а след това ще има и няколко редовни вноски в продължение на срока на партньорството. Двете компании не коментират конкретните финансови детайли на споразумението нито срока му.

Като част от сделката, Apple ще продължи да продава здравни продукти на Nokia в онлайн и физическите си магазини. Най-важното за Apple ще е достъп до 5G технологиите на Nokia, които са патентовани от финландската компания.

„Щастливи сме, че сключихме дългосрочно споразумение за патентен лиценз с Apple. Споразумението отразява значението на патентното портфолио на Nokia, десетилетни инвестиции в научноизследователска и развойна дейност и принос към клетъчните стандарти и други технологии“, казва президентът на Nokia Technologies Джени Лукандер.

Nokia казва, че от 2000 г. досега е инвестирала над 140 млрд. евро в разработката на своите технологии и патенти. Те са обединени в около 20 000 патентни семейства. От тях около 5500 са обявени като ключови за 5G. Част от тях са отворени, други са достъпни за лицензиране.

Затопляне на отношенията

През годините Apple и Nokia имат сравнително спорна история. Двете компании са водили дела помежду си, именно заради патенти. Едно от най-големите беше през 2009 г., когато Nokia обвини Apple, че iPhone нарушава нейни патенти. Тогава се стигна до извънсъдебно споразумение за необявена сума през 2011 г.

През 2017 г. двете компании отново стигнаха до съд заради патенти. Тогава Apple плати 2 млрд. долара и се сключи споразумението за крослицензиране. С него двете компании приеха всички свои съдебни спорове за решени и отвориха нова страница в отношенията си.

Изглежда, че всичко е минало добре, тъй като новото партньорство продължава постигнатото до момента. „Компаниите могат да лицензират и използват тези технологии, без да е необходимо да правят собствени значителни инвестиции в стандартите, подхранвайки иновациите и разработването на нови продукти и услуги за потребителите“, коментира Nokia в сайта си. Партньорството влиза в сила веднага след края на настоящето, което означава от януари 2024 г.

Nokia редовно защитава патентите си в съда. Миналата година компанията спечели дело в Германия срещу Oppo и дъщерните брандове, които напуснаха страната. Тази година това се случи и с Realme. Финландската компания водеше дело и с Daimler, което също завърши със споразумение. В началото на тази година Nokia обяви и подновяване на споразумение за крослицензиране на патенти със Samsung.

Related Posts