Видеоигрите са важен катализатор за ръста на 5G потреблението

Гледането на видео по интернет се е превърнало в една от най-използваните услуги от мнозина. Интернет трафикът от видео доминира, като и мотивира развитието на мрежи, които да осигурят нужния капацитет и да издържат на натоварването.

Разбира се, онлайн видеото не е проблем за 5G мрежите. Те могат да се справят с големия трафик дори и при гледане на видео с висока резолюция. Но и 4G като цяло може да осигури същото качество на услугата.

И ако онлайн видеото не може да е „мотиватор“ за хората да преминат към 5G, вече има друга тенденция, която е по-важна. Това е онлайн геймингът. Според анализ на GSMA Intelligence, 60% от възрастните по света играят видео игра поне веднъж седмично. Това е огромна аудитория, която има специфични изисквания и често дори не го осъзнава. Но са нужди, на които именно 5G отговаря.

stck-mobile-gaming-everywhere
Игрите са голям бизнес

Гейминг секторът вече е преобразувал няколко индустрии. Той е и катализатор за развитие на множество паралелни технологии, включително изкуствен интелект, клауд и сега интернет инфраструктура.

Игрите се нуждаят не само от висока скорост на интернет връзката. Още по-важно за тях е ниската латентност, т.е. времезакъснение. Вече почти всички игри имат онлайн версия, която може да се играе с други хора по интернет. За целта обаче е много важно времезакъснението да е максимално ниско, за да може командите и реакциите в игрите да се предават в реално време и играчите да могат да реагират своевременно.

И тенденциите вече показват без съмнение, че геймърите предпочитат 5G мрежите, когато играят навън. Една от показателните статистики е, че броят абонаменти за клауд гейминг услуги е 2.5 пъти по-голям за 5G потребителите, спрямо тези, които използват по-старите мобилни мрежи.

Освен това игрите популяризират и паралелни технологии. Гейминг турнири например използват т.нар. edge computing – сървъри и архитектура, които се разполагат близо до места с по-голямо натоварване и специфични нужди. В комбинация с 5G мрежа, edge computing-ът осигурява нужната качествена връзка по време на турнири например.

Изкуственият интелект и дори блокчейнът също се развиват благодарение на гейминга. Виртуалната реалност, метавселените и още сходни технологии напредват заради видеоигрите. А когато те са достъпни навсякъде, интересът към тях ще е още по-голям и съответно конкуренцията ще се увеличи, а развитието ще се ускори. А геймърите определено се оказват много.

xcloud-cloud-gaming
Всички обичат игрите

Според данните на GSMA Intelligence 42% от възрастните в развитите пазари играят на смартфоните си поне веднъж седмично. Числото ще расте, тъй като смартфоните предлагат все по-добър хардуер, разнообразието от игри и техните възможности се увеличават, а консумацията на мобилни данни вече не е чак такъв проблем като преди, особено с навлизането на неограничените планове.

И въпреки това голяма част от тази аудитория все още не е напълно развита. 17% от геймърите имат поне един абонамент за гейминг услуга. Броят им расте и ще расте с навлизането на все повече платформи. Очаквано именно клауд гейминг абонаментите са най-популярни. Благодарение на тях хората могат да играят игрите си навсякъде и на различни устройства – идеална комбинация за нужда от 5G връзка.

Освен това все повече хора гледат гейминг на живо – други играчи и турнири. Електронните спортове постепенно се превръщат в мейнстрийм сегмент. Това личи от увеличаващия се интерес към отборите и растящите наградни фондове. Очаквано, много голяма част от зрителите използват мобилните си устройства, за да гледат.

Самите мобилни оператори също виждат този интерес към игрите. Някои от тях вече го превръщат в бизнес. Например Yes 5G в Малайзия подписа партньорство с клауд гейминг услугата GeForce Now на Nvidia. 5G инфраструктурата ще се използва за предлагане на GeForce Now в най-добрите спецификации. Тя ще се предлага чрез платен абонамент с две цени – по-високата ще е за хора, които не са абонати на телекома.

Това е един от нагледните примери как геймингът вече помага на операторите да намерят още начини да монетизират 5G. И също така показва как 5G помага и на други технологии и услуги да се развиват и да намират още клиенти.

Related Posts