Мобилни, наземни и подводни трасета – бъдещето на българската цифрова инфраструктура

Дигиталният град е процес, който не се реализира за един ден. Нужна е продължителна и съвместна работа. Това обяви председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) по време на конференцията Digital Sofia – The smart city, която се проведе в столичния Интер Експо Център.

Изграждането на умен град е немислимо без телекомуникациите, допълни още той. За целта институциите, регулаторите и бизнесът трябва да работят заедно, за да решават проблемите и да подобряват условията за развитие на нови технологии. В България процесът тече активно в множество направления, които бяха представени по време на конференцията.

Digital Sofia
Още нови честоти за 5G

КРС предвижда предлагането на още честоти за 5G и 4G още тази година, заяви Димитров. Това ще покрие целия диапазаон, като се предвижда предлагането на честоти в спектър 700MHz и 800MHz, в 1800MHz и 26GHz. Предложените ресурси за 5G са подбрани така, че да не влошават параметрите на 4G мрежите. Амбицията на КРС е честотите да се предложат на търгове за операторите до края на тази година.

КРС и останалите държавни институции търсят и решение на проблема със заетия за военни цели честотен спектър. В спектъра 700MHz и 800MHz много ленти се използват за военни цели. Част от тях не могат да бъдат освободени напълно в близките години, но има задължение от ЕС операторите да разполагат с честоти в този спектър.

Затова КРС, Министерството на отбраната и Министерството на транспорта и съобщенията предлагат преразпределяне на лентите в 700MHz. Предвижда се да се предложат две „чисти“ ленти ленти по 20MHz в 700MHz и една, която ще попадне в ресурса на МО, което ще освободи 2х1MHz. Така два от телекомите ше могат да се възползват пълноценно от 2x10MHz в този спектър, а третият ще има ограничен ресурс докато МО не освободи окончателно честотите, което  ще стане след спирането на МиГ-29. Регулаторът обмисля метод за облекчаване на таксите и лиценза за телекома, който ще попадне в тази лента, а кой ще е това ще се реши на търг.

В диапазона 800MHz ситуацията ще е малко по-различна. В него телекомите ще разполагат с нужния честотен ресурс 2x30MHz, но с уговорката, че две от лентите ще бъдат с въведени санитарни зони около летищата. Това е стандартна практика в много държави и предстои тази година да бъдат направени симулации и реални тестове на терен, които да конкретизират предложението и честотите, каза заместник-министърът на транспорта и съобщенията Дилян Берковски. Телекомите също от години предлагат въвеждането на такива зони, което у нас няма да е особено трудно.

КРС иска през втората половина на годината да предложи честоти и в спектъра 1800MHz и 26GHz. Така всички оператори ще разполагат с възможност да придобият лицензи за желаните от тях честоти и при съобразяване със съответните допълнителни изисквания, които може да се наложат за някои от лентите.

Улесняване на процедурите

КРС и Министерството на регионалното развитие и благоустройството работят активно и по облекчаването на процедурите на целия процес по въвеждане в експлоатация на базови станции, пререгистрацията при обновяване и т.н. Процесът преди продължаваше повече от година, което пречеше сериозно на телекомите и забавяше инвестициите им. С новите промени времето е съкратено до 3-5 месеца, заяви Иван Димитров. Първият резултат от тях е, че 5G мрежите и на трите телекома се разгръщат много по-бързо.

КРС е приела 9 акта в тази посока за подобряване на правилата за радиочестотния спектър, регистрацията на приемо-предавателни станции, облекчаване на административната процедура, създаване на регистър на станциите и др., обяви още Димитров.

Цифровата инфраструктура се третира като линейни обекти и се подготвят изменения в Закона за устройство на територията, които да облекчат целия процес, обяви и Стефан Аспарухов, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Целта е да се съкратят сроковете, като се обмисля и интегрирането на застрахователите в инвестиционния процес.

КРС
Гарант за безопасност

От две години насам се модернизира и националната система за мониторинг на радиочестотния спектър, обяви още Иван Димитров. КРС разполага с няколко стационарни станции за измерване на електромагнитните излъчвания в градска среда. Освен това има и мобилни станции в автомобили, които могат да се разполагат на различни места и да измерват качеството на услугата.

Извършва се постоянен мониторинг и на 5G мрежите, като няма никакви основания за притеснения за тяхната безопасност, заяви Димитров. Председателят на КРС припомни още, че нормите в България са значително по-строги от тези, които Европейският съюз поставя като минимални. Той допълва, че се работи и по нов проект за контрол на съоръженията.

„Ние много се радваме, че сме регулирани и желаем да сме. За нас това е печат за качество“, обяви Никола Гечев, директор „Корпоративни продажби“ на „Виваком“.

Внимание към подводните трасета

За да може както София, така и цялата страна да продължава и ускорява своето цифрово развитие, много е важно да се продължи и увеличи инвестирането в инфраструктура. Дилян Берковски представи предложение за увеличаване на свързаността на страната с подводни кабели през Черно море.

В момента има един такъв кабел, който свързва страната с Грузия. Планира се втори такъв кабел, както и връзка с Молдова през Дунав, подобряването на свързаността с Румъния, Турция и Гърция. Министерството предлага и изграждането на подводен кабел до Египет, тъй като там има няколко основни центъра за данни, през които преминава голяма част от трафика от Азия, Източна Африка и в момента преминават към Западна Европа. Изграждането на връзка с България значително ще подобри атрактивността на страната в тази сфера.

Берковски обяви, че в момента през София и страната минават над 15 терабита трафик, като по този показател е в топ 3 на Южна Европа и единствено Милано и Марсилия привличат повече трафик. Продължаването на инвестициите в развитие на подводни трасета, както и на наземната мрежа ще е ключово за увеличаване на интереса на технологични компании към страната, както и за предлагането на повече дигитални услуги.

5G базови станции
Какво казват телекомите

Инфраструктурата в София е на много добро ниво. А мобилната свързаност за умен град ще бъде разгърната с новото поколение мрежи, заяви председателят на управителния съвет на Алианса на технологичните индустрии (АТИ) Андреана Атанасова. Тя обърна внимание, че хората често са скептични към 5G и не вярват, че тази мащабна промяна ще се случи.

Нужно е подобряване на комуникацията от страна на институциите и бизнеса към хората, допълни тя. Трябва по-добре да се комуникира към хората, че 5G ще подобри живота им косвено и това поколение мрежи е насочено към услугите и модерните технологии, които ще ни заобикалят и ще решават множество проблеми в ежедневието ни.

София се справя добре с използването на технологиите, за да подобрява услугите и транспорта, като те също трябва да бъдат комуникирани по-добре към хората, за да могат те да знаят за тяхното съществуване и да ги използват, препоръча още Атанасова. Тя заяви, че телекомите са доволни от предложените нови решения на КРС и министерствата за разпределянето на спектъра и браншът ще продължи да е активен участник в развитието на умните технологии.

Множество градове в страната вече работят усилено за своята дигитализация, заяви още Гечев. Има множество проекти в сферата на транспорта, тикетинг системи, видеонаблюдение, умно депониране на отпадъци и др. Висококапацитивните мрежи имат ключова роля за успешното разгръщане на тези проекти и ефикасната им работа, допълва Гечев.

Важни са и кадрите, като телеком индустрията разполага с много висококвалифицирани служители. Те успяват да поддържат високото ниво на услугите и инфраструктурата, като не само телекомите работят за тяхното създаване. КРС си партнира с Техническия университет и Висшето училище по телекомуникации и пощи, за да създава такива кадри, обяви още Димитров. „Без квалифицирани кадри умният град няма да е толкова умен“, каза той.

Related Posts