Нов призив да се ускори навлизането на 5.5G

Мобилните мрежи от пето поколение се развиват добре и постепенно навлизат сред все повече хора и бизнеси. Въпреки че поставиха рекорд по разгръщане и вече имат над 1 млрд. активни връзки, 5G мрежите все още са в началото на своето „превземане“ на пазара.

Но според някои представители на индустрията, макар 5G още да не е достигнало до всички възможни потребители, вече е време браншът не само да мисли за 5.5G, но и да ускори въвеждането на новата, подобрена версия на петото поколение мрежи. Според привържениците на идеята, по-бързото навлизане на 5.5G ще е от полза за всички и особено за икономиката.

mobile-apps-dev
Добавена стойност на добавената стойност

Според прогноза на GSMA, 5G ще генерира 600 млрд. долара допълнително към световния брутен вътрешен продукт. Това е 1% от настоящия БВП на света. Към края на март т.г. 38 телекома по света вече са пуснали самостоятелни 5G мрежи (5G SA), а други 14 най-вероятно ще направят същото до края на тази година, допълва онлайн изданието Total Telecom.

Най-активният регион по отношение на 5G SA е Азия-Пасифик. Там са 50% от 5G SA мрежите по света. Очаквано, Китай, Южна Корея и Япония са лидери в района. Но има и известен проблем. Предварителната еуфория по 5G сякаш не отговори на реалността и това сега води до проблеми за сектора. Очакванията за мания по 5G от всички и едва ли не надпревара за използването на платформата, се оказаха неоправдани.

Операторите обаче вече са инвестирали стотици милиони долари за изграждането на 5G инфраструктура и разходите им тепърва предстоят. А ентусиазмът от потенциалните клиенти не изглежда голям. Затова пък 5.5G може и да помогне за разпалването на искрата към новата технология.

„Днес все по-разнообразните изисквания в различните казуси  изискват технологични иновации, базирани на 5G. Тук се намесва 5.5G. Така че 5.5G е като мост между 5G и 6G“, казва Янг Чаобин, директор и президент на ИКТ продукти и решения в Huawei, по време на скорошно интервю с Пау Кастелс, ръководител на икономически анализи в GSMA Intelligence.

„Изискванията на много клиенти в много индустриални сценарии стават по-ясни. Например 10-гигабитови скорости, значително подобрени възможности за връзка надолу и нововъзникващи IoT технологии. Всички тези желания трябва да бъдат изпълнени в ерата на 5.5G, вместо да чакаме ерата на 6G“, добавя Чаобин.

Така 5.5G може да добави още стойност към вече добавената стойност от стандартните 5G. Още по-атрактивните технически възможности на мрежите би трябвало да ги направят по-желани от бизнеса.

stck-mobile-cell-tower-radiation
Първо трябва да бъдат спечелени операторите

Самите оператори обаче надали са особено впечатлени да бързат да внедряват 5.5G докато още дори не са изплатили инвестициите в 5G. Според анализатори и експерти обаче, 5.5G няма да изисква същите средства и усилия, тъй като споделя много от техническата инфраструктура. Основното изискване е операторът да има 5G SA мрежа и ще е практически готов за 5.5G с минимални усилия.

„Нашето глобално мобилно проучване на операторите показва, че 20% от операторите по света вече са започнали внедряване на 5G SA и 80% от тях ще започнат това внедряване през следващите три години. Реалността е, че е от решаващо значение да се осигурят истинските предимства на 5G по отношение на латентност, мрежи, лицензиране, поддръжка на IoT и всичко това наистина ще позволи нови случаи на употреба, които могат да бъдат трансформационни, особено за корпоративния сектор”, казва Пау Кастелс.

„Благодарение на това, че изживяването в мрежата е 10 пъти по-добро, потребителите могат да се насладят на по-висока скорост на мрежата. Голямото подобрение на скоростите на връзката нагоре също означава значително по-висока ефективност за потребителите при уебкаст на живо и AI приложения. В B2B сценариите предприятията и индустриите имат много по-голям трафик на данни нагоре, отколкото трафик на данни надолу. В 5.5G ние ще дефинираме RedCap, пасивния IoT и други IoT технологии, увеличавайки броя на безжичните връзки от 10 милиарда на 100 милиарда и предоставяйки на операторите още повече бизнес възможности,” казва Янг Чаобин.

Related Posts