Ericsson, Telefónica и Samsung демонстрират интерактивни 5G обаждания

Ericsson заедно с Telefónica и Samsung реализираха проект за proof-of-concept (PoC) за 5G интерактивни разговори, използвайки възможностите на мрежата Ericsson Cloud. Telefónica ръководи дефинирането на услугите, а Samsung внедрява технологията в своята серия Galaxy S21.

Тази възможност дава възможност за добавяне на отдалечено взаимодействие в реално време между хора и устройства чрез обикновено мобилно телефонно обаждане. С тази нова технология смятаме, че телефонията може да се използва за много повече от гласова услуга.

Примерни употреби включват как услугата може да функционира в бъдещите търговски 5G смартфони. Тази революционна технология предлага на потребителите достъп до споделяне на екрана, играене на игри и споделен достъп до социални мрежи в рамките на обикновен телефонен разговор. Междувременно, разговорите между потребители и предприятия ще могат да предоставят по-добро дигитално изживяване чрез повишена ефективност. Например разговорите с call центрове биха могли да започнат с “рецепция” докато чакат на опашката за телефонни обаждания, където ще бъде показан съдържание специално за компанията. По време на телефонния разговор операторът би могъл да предоставя по-добри съвети за продукти и услуги, като използва споделяне на екрана. В бъдеще може да бъде добавена и разширена реалност (AR), за да се подобри още повече обслужването на клиентите.

На Световния мобилен конгрес в Барселона ще бъдат показани демонстрации на различните случаи на употреба.

Тази концепция и стандартизираният от 3GPP технологичен модул са част от общата визия на Telefónica и Ericsson за 5G свързан свят, в който услуги като сътрудничество, AR и други са част от обикновеното гласово обаждане. Добавянето на възможности за интерактивност и споделяне в рамките на висококачествените гласови повиквания ще ги направи по-удобни за потребителите и ще премахне необходимостта от отделни приложения, които трябва да се изтеглят, поддържат и подсигуряват.

Кайетано Карбахо, директор на отдел “Транспорт и платформи за услуги” в Telefónica, казва: “Непрекъснато работим по разработването на нови 5G иновации и бъдещите комуникационни услуги са приоритетна област за нас в 5G. В момента разработваме и тестваме 5G интерактивни разговори съвместно с Ericsson и Samsung, както и с други партньори. Това може да донесе нови възможности за 5G гласови разговори в бъдеще, които ще бъдат от полза за нашите потребителски и корпоративни клиенти.”

Доставчиците на услуги могат да продължат да използват и подобряват гласовите мрежи, които вече са внедрили за милиарди потребители по целия свят, като използват присъщите за телефонната мрежа ценности с лесно намиране и свързване с всеки, който има телефонен номер, качество на услугата, надеждност, безпроблемна мобилност и сигурност. Успешният proof-of-concept доближава технологията до търговска услуга, като демонстрира как тази услуга може да бъде въведена в бъдещите 5G смартфони.

Технологията все още е във иновационна фаза и Ericsson сега я изгражда и проучва в сътрудничество с компании като Telefónica и Samsung, за да даде възможност за бъдещи търговски 5G и 4G гласови услуги.