Военните и операторите у нас ще си поделят важни 5G честоти

5G сигнал

След доста преговори и тестове, мобилните оператори и българските Военновъздушни сили (ВВС) ще си поделят ключови за 5G мрежите честоти. Това съобщава БНТ, като се позовава на пресслужбата на Министерския съвет.

Става дума за съвместно използване на радиочестотите в обхватите 700MHz и 800MHz, които са едни от важните за пълноценното разгръщане на 5G мрежите в отдалечени райони. Тези честоти са нужни на операторите, но те бяха блокирани поради необходимостта им за военните.

Поради това пускането им на търг беше отлагано неколкократно. Междувременно операторите и военните проведоха тестове за съвместно използване на честотите. Те са постигнали съгласие и за създаване на процедура на комуникация и дежурни центрове на ВВС и телекомите.

Операторите ще предоставят 5G услуги в тези честоти в рамките на страната, но ще има временни ограничения в определени зони. Постигнатото съгласие означава, че Комисията по регулиране на съобщенията (КРС) ще може да обяви търгове за тези честоти. Таксите за лицензи са с 40% по-ниски, за да се стимулира развитието на 5G, припомня economic.bg.

Освобождаването на честотите ще позволи усвояване на още средства по Националния план за възстановяване и развитие, които са заложени именно за развитието на 5G мрежите. Решението идва и на фона на доклада за „Състоянието на цифровото десетилетие“ на Европейската комисия (ЕК) отпреди дни. В него ЕК остро критикува България, че изостава в развитието на 5G мрежите. Страната беше призована да ускори разгръщането на 5G инфраструктурата.

Решението за съвместното използване на 700MHz и 800MHz ще е важно за разгръщането и на самостоятелните 5G мрежи на по-големи площи. Тези честоти предлагат по-ниски скорости, но много по-голяма площ на покритие от една базова станция. Концепцията на 5G предвижда използването им за отдалечени райони, земеделски площи и други подобни места, където може да се внедри умна инфраструктура, сензори и т.н. А в по-ключовите зони ще може да се добавят и базови станции на по-високите честоти, където да се осигурят по-бързи скорости, когато има нужда от такива.

Засега няма информация за насрочване на търга за честотите. „Ускореното разгръщане и надграждане на 5G мрежите в България зависи изцяло от предоставянето за ползване на радиочестотен спектър в обхвати 700 MHz и 800 MHz, което в България вече е забавено“, отбелязват и от КРС в свое становище. Институцията припомня, че България е от малкото в ЕС, които все още не са разпределили тези два спектъра, пише още economic.bg

Самите оператори отдавна имат интерес към тези честоти. Това е добра новина и за бюджета, тъй като ще осигури още приходи от лицензите за тях, когато бъдат раздадени на телекомите.

Related Posts