Amazon изгражда частна 5G мрежа и ще поведе бранша в нова посока

В началото на месеца Amazon обяви, че ще изгради частна 5G мрежа и тя ще е част от клауд платформата Amazon Web Services. Идеята – чрез нея корпоративните клиенти ще могат по-лесно да инсталират и мащабират частни 5G мрежи на своя територия в рамките на дни, вместо месеци.

С това си предложение Amazon става практически директен конкурент на всички мобилни оператори поне в сферата на корпоративните услуги. Или поне така изглежда на пръв поглед. Идеята за внедряване на AWS също е интересна и комбинира клауд с 5G. А това може да се отрази значително на бранша занапред.

Какво представлява проектът на Amazon

На хартия AWS Private 5G звучи много впечатляващо. Компанията я описва като услуга, чрез която „с няколко клика в конзолата на AWS клиентите въвеждат къде искат да изградят мобилна мрежа и капацитета, от който се нуждаят за устройствата си. AWS ще достави и поддържа малки клетки, сървъри, 5G ядро, RAN софтуер и SIM карти, за да изгради мрежата и да свърже устройствата с нея“.

Amazon казва, че така практически се автоматизира настройката и изграждането на мрежата, а капацитетът ѝ може да се скалира по всяко време, за да поддържа повече устройства и трафик, когато е необходимо. Освен това клиентите не плащат за оборудването. Amazon казва, че клиентите плащат само за капацитета на мрежата, но не се плаща за брой устройства.

„Много от нашите клиенти искат да използват силата на 5G, за да имат собствени частни мрежи в своите сгради, но ни казват, че сегашните условия са времеемки, трудни и скъпи”, казва Дейвид Браун, вицепрезидент на AWS.

Компанията изтъква, че чрез 5G може да се изградят високоскоростни мрежи в заводи например, за да се автоматизира производството, да се реализират Internet of Things (IoT) проекти, да се събират и анализират данни в реално време. AWS Private 5G казва, че спестява на корпорациите цялата поддръжка на мрежата, добавянето на капацитет, защитата и всичко останало. Клиентите само поставят SIM картите в устройствата, които желаят да са част от частната им мрежа и всичко останало става автоматично.

5G City

Очаквано, проектът тръгва първо в САЩ. Първият клиент е DISH Network Corporation, която изгражда отворена, умна 5G мрежа в страната. В комбинация с платформата на AWS, DISH ще предлага и частни, корпоративни 5G мрежи, „за да отключи потенциала на Индустрия 4.0“.

Предимства и недостатъци

AWS Private 5G изглежда като доста обещаващ проект. Очаквано, изпълнителният директор на AWS Адам Селипски е много доволен. Той описва услугата като „шокиращо лесна“ за използване.

Тя ще е насочена към по-малките корпорации, които имат нужда от алтернатива на Wi-Fi, но не разполагат с достатъчно ресурси за собствена мрежа. Така те ще имат достъп до технологии и възможности, които иначе биха били непосилни за тях.

Допълнителните детайли на компанията показват, че услугата ще позволява и изграждане на частни LTE мрежи, макар 5G да е основният ѝ фокус. Мрежите ще работят в споделен спектър, т.е. това автоматично ще спре предлагането на услугата в страни където подобен подход не е разрешен.

All Industries
Последствията за телеком сектора

Очаквано, AWS Private 5G привлече голямо внимание. Първите реакции на американските телекоми AT&T и Verizon бяха по-скромни. Според тях идеята на Amazon не е техен директен конкурент поне на този етап.

Въпросните телекоми също предлагат изграждане на частни 5G мрежи, но за големи корпорации, които имат нужда от практически национално покритие. Тези мрежи често използват срезове и други интегрирани услуги на телекомите в спектъра, в който имат лиценз.

Според анализ на Juniper Research AWS Private 5G всъщност може да е от полза именно на телекомите. Те може да я използват като още един канал за увеличаване на собствените си продажби и клиенти. Според Juniper по-големи конкуренти на услугата са производителите на оборудване като Nokia, Ericsson и др.

Услугата ще увеличи интереса към 5G и ще мотивира конкуренцията в сегмента. Повече телекоми ще побързат да предложат подобаващи алтернативи. Цените на устройствата и услугите също ще продължат да се понижават и ще стават по-достъпни за повече фирми.

Също така AWS Private 5G може да се окаже помощник на мобилните оператори и в битката им да наложат 5G мрежите като алтернатива на Wi-Fi. Това ще е трудна и дълга битка, но първата стъпка е именно изместването на Wi-Fi от корпоративния сектор. А подобна услуга ще може да предложи всички предимства на 5G и да я направи по-лесна за прилагане дори от Wi-Fi. Освен това е по-ефективна за големи площи като земеделски земи, бизнес центрове и др. Така, вместо конкурент, телеком секторът по-скоро получава нов съюзник в мисията си да наложи 5G като глобален комуникационен стандарт.