„Виваком“ инсталира иновативна станция за измерване качеството на въздуха в община Благоевград

В

иваком“ интегрира успешно системата за измерване на качеството на атмосферния въздух специално за нуждите на община Благоевград. Станцията е монтирана в близост до висок индустриален комин в Южната промишлена зона на едноименния град. Мястото е избрано неслучайно, тъй като това е „гореща“ точка за града, за която общината поучава множество оплаквания за замърсяване на въздуха от съществуващия комин. Станцията измерва фини прахови частици PM2,5 и PM10 (µm), температурата, влажността на въздуха и атмосферното налягане.

Само седмица, след като беше монтирана, системата доказа на практика своите предимства. Тя отчете критично завишаване на фините прахови частици, след което последва светкавична намеса на общината с посещение на място, при което е установено, че става въпрос за нерегламентирано горене на отпадъци. На нарушителя е съставен акт, горенето е прекратено, а системата отчита подобряване на качеството на въздуха.

Интелигентните решения

Air_polution-vivacom

Системата за отчитане на качеството на въздуха е второто интелигентно решение, предоставено от „Виваком“ на община Благоевград. Там вече беше изградена иновативна система за видеонаблюдение, част от интелигентната платформа за управление на градската среда Smart city. Тя включва 179 камери, поставени на 68 възлови локации – входно-изходни точки, училища, детски градини, паркове. Част от камерите имат функции за разпознаване на регистрационни номера, аналитични функции, откриване на лица, изоставени предмети и др. Целогодишно системата подава информацията към полицията и общината.

Интелигентните системи за мониторинг на въздуха и за видеонаблюдение ще бъдат интегрирани в единната платформа за интелигентно управление и мониторинг на градската среда – Smart city на „Виваком“. В нея могат да се внедрят и допълнителни модули по преценка и според нуждите на община Благоевград.

Платформата предлага 13 различни модула, разпределени в следните жизнено важни за всеки град области: мобилност, околна среда, енергия, безопасност, управление. Системата има и мобилно приложение за крайни потребители, с лесен интерфейс и различни опции за проверка на всичко най-важно за всеки жител или посетител на даден град.

Related Posts