5.5G ще провокира следващата еволюция на мобилните мрежи

Мобилните мрежи от пето поколение (5G) вече около пет години са сред нас и си проправят път в множество индустрии. Същевременно вече браншът е готов и с техния подобрен наследник 5.5G, известен още и като 5G Advanced.

Спецификацията стана официална с пускането на 3GPP Release 18. Това е документът, който описва техническите спецификации и изисквания на технологията и дава официалното ѝ търговско име – 5G Advanced. Някои компании обаче предпочитат да използват 5.5G, тъй като е по-лесно за изписване и рекламиране.

Huawei също е сред тях, като е и един от най-големите привърженици на новата технология. Компанията инвестира доста време, средства и усилия в разработката и популяризирането на 5.5G и очаква сериозни резултати от нея. Множеството технически подобрения означават и че 5.5G ще „мотивира“ следващата стъпка в еволюцията на мрежите, казва Кулен Ксу, вицепрезидент на 5G и LTE TDD продуктовите линии на Huawei в интервю за Total Telecom. Той дава и пет сфери на въпросната еволюция.

Ъпгрейдът към ултрашироколентови връзки

Все повече хора ще започнат да използват 5G услуги, с което потреблението на мобилен интернет ще се увеличава значително и с бързи темпове. В някои места с по-висока концентрация на хора, като стадиони, метро, туристически забележителности и други подобни натоварени места, може дори да се получат „задръствания“ в интернет връзките.

Операторите са наясно с този риск и ще трябва да подсилят мрежите на тези места, а и като цяло, за да могат да удържат на осезаемото увеличаване на търсенето. С 5.5G ще има повече оператори, повече клиенти и повече устройства с по-голяма консумация, като всички ще изискват и очакват високо качество на услугата.

Повече съвместна работа между оператори и Massive MIMO

Massive MIMO е една от технологиите, които бяха много рекламирани покрай старта на 5G мрежите, но поне до момента не са се превърнали в очаквания рекламиран хит. Според Ксу това ще се промени с 5.5G, тъй като обединяването на ресурсите на операторите, използването две и повече ленти едновременно и другите технически предимства ще са от голяма полза за телекомите. И съответно те ще искат да се възползват от подобренията, сред които са двойно подобряване на производителността и до 30% намаляване на консумацията на енергия.

huawei-logo
ELAA пристига

ELAA (Extremely Large Antenna Array) е друга функционалност на 5.5G, която има голям потенциал. При нея голям брой антени могат да се обединяват и да излъчват заедно „лъчи“, които да достигат по-прецизно устройствата. Методът пести ресурси, подобрява качеството на сигнала и площта на покритието. Технологията е основна част от 5.5G.

Ксу казва, че в бъдеще технологията ще поддържа както mmWave, така и sub-6GHz честоти. А оборудването ще може да се използва с до 2000 mmWave антени за гарантиране на непрекъсваемост на покритието.

Все по-интелигентни мрежи

RAN оборудването е в основата на мобилните мрежи и като такова то ще претърпи доста промени и подобрения, включително и заради 5.5G. Ефективното и интелигентно управление на оборудването и ресурсите ще е ключово за оползотворяването на целия потенциал на 5.5G.

Ксу казва, че индустрията от години постепенно повишава интелигентността на оборудването. Една от технологиите, Huawei MetaAAU, например разполага с Intelligent Beam система, която подобрява производителността с 20% до 30%.

С навлизането на 5.5G очакванията са за още по-големи подобрения. Една от тях ще е т.нар. „хармонизирано MIMO”, което според компанията ще отвори възможностите за още по-интелигентна автоматизация на все по-големи „части“ от RAN.

Huawei 5G equipment
И все по-зелени мрежи

5.5G ще намали консумацията на енергия на мрежовото оборудване. Устойчивостта остава един от най-важните приоритети за новата версия на 5G. Huawei казва, че е избрала метода „0 бита, 0 вата“. Целта е базовите станции да използват възможно най-малко енергия, когато не са използвани.

С помощта на интелигентно управление и динамичен контрол, базовите станции могат да използват по-малко от 10 вата енергия по време на свободните си часове. Същевременно запазват способността си да заработят на пълна мощност в рамките на секунди. Така ще се пести много повече енергия, без това да уврежда качеството на услугата.

Related Posts