AI преобразява телевизорите на Samsung навреме за спортното лято

Изкуственият интелект (AI) вече започна да преобразява интернет услугите, смартфоните и още много сегменти. Дойде ред и на телевизорите да се възползват от модерната технология.

Съвсем наскоро Samsung представи новото поколение на телевизорите си от сериите Neo QLED и OLED. Изкуственият интелект играе важна роля при тях, като помага за осезаемото подобряване на картината и преобразяване на телевизорите.

И технологията идва точно навреме. Предстои лято, което ще е изпълнено със спортни събития – европейското първенство по футбол и Олимпийските игри в Париж ще завладеят около два месеца и са идеалното време за развихрянето на пълния потенциал на новите технологии.

Десетки динамични мачове, стотици състезания в най-различни спортове в разнообразни условия, часове на деня. И още огромни стадиони с десетки хиляди зрители по тях, бързо плуване с множество пръски и всякакви други подобни малки детайли, които ще са в изобилие. Все неща, които по принцип много затрудняват телевизорите да пресъздадат качествена картина с минимални дефекти или размазване.

Това са проблеми, които може да са още по-видими при големите телевизори и съответно е много по-важно да бъдат решени. И тази година Samsung има сериозен помощник в лицето на изкуствения интелект. Той блести с пълна сила в Neo QLED 8K QN900D, който използва процесора NQ8 AI Gen 3. Той идва с подобрен модул за невронна обработка (NPU), който е с два пъти по-голяма изчислителна мощ спрямо предшественика си. Освен това увеличава и невронните мрежи 8 пъти – от 64 до 512. При Neo QLED 8K QN800D процесорът е NQ8 AI Gen 2 с 256 невронни мрежи.

Какво означава това на нормален език? Че картината ще е още по-кристална, с много по-отчетливи и ясни детайли, независимо от източника.

Предимствата на AI

Флагманът Neo QLED 8K QN900D ще се предлага във версии от 65, 75 и 85 инча. Изкуственият интелект е от особено голямо значение за такива големи панели и висока резолюция. И затова той участва във всички от най-важните задачи. Например функцията 8K AI Upscaling Pro. Тя мащабира видео с по-малка резолюция до 8K и му позволява да изглежда максимално добре на големия екран.

AI Motion Enhancer Pro пък ще помага за ясното пресъздаване на динамично движещите се обекти и за още по-отчетлив текст. Те ще са по-плавни и ясни, което е от голяма полза при гледането на спорт или съдържание със субтитри.

Real Depth Enhancer Pro може да добавя реалистична дълбочина на картината и я прави още по-потапяща и привлекателна за очите. Технологиите могат да работят заедно, за да постигнат максимални резултати, независимо дали гледаме телевизия, филм, стриймваме видео съдържание от интернет или играем на видеоигри. За почитателите на гейминга има и Motion Xcelerator функция с 240Hz опресняване на картината в 4K резолюция. А AI Auto Gaming автоматично оптимизира настройките, след като разпознае играта и избере най-добрите функции, без да се налага да губим време в ровене по менюта. На разположение е и поддръжка на HDR видео и игри, както и на AMD FreeSync Premium.

Изкуственият интелект в Neo QLED ще помогне и на всеки зрител да се наслаждава точно на стила картини, които харесва. Функцията AI Customization позволява настройка на изображенията според личните предпочитания, които потребителят е задал. А AI Energy ще постига всичко това, като същевременно оптимизира консумацията на енергия, за да може всичко да се случва и по-екологично.

Готов за концерти, мачове, пътешествия и още нещо

Истински завладяващото изживяване изисква не само красива картина, но и подобаващ звук. Затова Neo QLED 8K поддържа Dolby Atmos и технологията OTS Pro за реалистичен звук с възможност той да се „движи“ по екрана според разположението на обекта. А Adaptive Sound Pro ще адаптира звука към съдържанието и акустичните условия в помещението.

Изкуственият интелект помага и чрез технологията Active Voice Amplifier Pro. Тя анализира фоновия шум не само в рамките на филма, но и реалния шум в помещението. И съответно коригира нивото на диалога, за да се чува ясно и отчетливо. Това ще е от полза не само в игрите, но и за по-ясно чуване на коментаторите по време на шумен мач или пък защо не – да чуем и играчите по-добре.

Новите телевизори на Samsung използват и функцията Smart Mobile Connect. Чрез нея съвместими смартфони могат да се превърнат в универсално дистанционно за телевизора и свързаните домакински уреди. Платформата SmartThings пък се възползва от Samsung Daily+. Функция, която съчетава различни приложения и ги категоризира за повече удобство и ще помогне на потребителя да извлече повече практичност от умния си дом.

AI за всички

Изкуственият интелект на Samsung не е резервиран само за гамата Neo QLED. Той ще е достъпен и за новите модели в гамата OLED 4K. Новият OLED S95D 4K AI TV използва процесор NQ4 AI Gen2. Той има 20 невронни мрежи, система за мащабиране на качеството на картината и на звука до 4K и OLED Glare Free покритие. То намалява отблясъците и подобрява допълнително визуалното възприемане на картината.

На разположение са и AI Auto Gaming, Motion Xcelerator 144Hz, Real Depth Enhancer и още много технологии. Това важи и при озвучението, като в списъка са Dolby Atmost, Q-Symphony, OTS+ и др. Тук са и системите с изкуствен интелект Active Voice Amplifier Pro и Adaptive Sound Pro.

И от този телевизор може да се управлява умният дом с помощта на SmartThings. Включително и функцията 3D Map View. Той създава 3D карта на дома и разположението на свързаните уреди и устройства с възможност за бързо и лесно наблюдение и контрол. Също като Neo QLED гамата, QLED гамата поддържа и практичната функция Multi View. Тя позволява разделението на екрана на зони, които да показват различно съдържание. Например гледане на телевизия и клипове или съдържание от смартфона директно на телевизора.

Повече информация за най-новите модели на Samsung България може да видите на продуктовата страница.