Samsung Galaxy S24 прави ежедневието ни по-умно и удобно

Ежедневието ни е все по-забързано и ангажирано. От нас се иска и очаква все повече, а и нашите собствени цели и желания се развиват. Разчитаме на модерните технологии да ни помагат в изпълнението на задачите и постигането на целите. И за щастие те също стават все по-добри.

Смартфоните са се превърнали в неразделен помощник в ежедневието ни. Без тях  светът днес би бил доста по-различни и по-назад. Чрез смартфоните можем да комуникираме и работим почти навсякъде и те ни пестят много време, често без да осъзнаваме това. Samsung е сред пионерите в бранша, като от години има водеща роля в развитието на мобилните технологии. И компанията е показала, че винаги е в крак с тенденциите и очакванията на хората.

А една от най-големите и важни тенденции в света на технологиите сега е изкуственият интелект (AI). Той вече навлиза с все по-висока скорост в ежедневието ни и Samsung успя да намери начин как да го внедри в мобилните телефони, така че да е практичен и удобен за ежедневието. Новата серия смартфони Galaxy S24, Galaxy S24+ и Galaxy S24 Ultra е първата, която ни дава възможност да се запознаем и докоснем до платформата Galaxy AI.

Galaxy AI успешно изпълнява една от най-важните задачи за всяка технология – да се внедри в живота ни по естествен начин и да бъде почти незабележим, но много полезен. Samsung постига това като внедрява функциите на Galaxy AI в няколко основни сфери на смартфона. Това не е просто едно приложение, което пускаме, когато искаме да използваме изкуствен интелект. Galaxy AI е разумно разпределен в няколко от най-използваните функционалности на всеки смартфон.

Преводачът, от който имаме нужда

Живеем в отворен свят, в който имаме щастието да можем да комуникираме свободно с хора навсякъде. Обикновено езиковата бариера е основното предизвикателство. Или поне беше. С Galaxy AI разговорите на различни езици са по-лесни от всякога.

Live Translate е една от възможностите на Galaxy AI. С нея можем да говорим по телефона и той ще превежда в реално време между двата езика, като ще изговаря казаното и ще изписва транскрипция. И да, другият участник в разговора също ще може да чува отговорите на своя си език.

Galaxy AI ще може да превежда и текстови съобщения, както и да влиза в ролята на преводач, когато говорим с хора, с които сме лице в лице. Тогава дисплеят ще се разделя на две и ще ни показва и текст на преведеното. Алгоритъмът вече може да работи с 40 езика и ще научи и още. И тази функция за преводи е налична и офлайн в рамките на устройството, така че всички разговори ще си останат само между участниците.

Същото важи и за чат асистента. Chat Assist е чудесна функция, която ще ни помага да подобрим качеството на писмената си комуникация. Чрез нея можем да получаваме съвети и идеи как да кажем едно и също нещо по различен начин и с различен тон. Например по-делово, по-небрежно или пък подходящо за социалните мрежи. Вариантите са много и Chat Assist ги знае.

Търсенето е още по-атрактивно

Смартфоните са и идеален инструмент за сърфиране в интернет и търсене на информация. А серията Galaxy S24 ни предлага и новата функция Circle to Search with Google. Както името ѝ подсказва, тя е дело на интернет гиганта Google и наистина променя начина, по който търсим информация. Просто задържате пръст върху Home бутона на телефона (или в долната средна част на дисплея, ако използвате жестове) и след това очертавате с пръст или S Pen елемента на екрана, за който искате да разберете повече.

За миг Google ще разпознае обекта и ще ви покаже какво е открил за него. И това става в приложението, което ползвате, без необходимост да се превключва. Например, когато искате да разберете коя е непозната забележителност, която виждате в YouTube видео или какъв е непознатият плод на снимка в пост в Instagram. Всичко става много лесно благодарение и на прекрасните дисплеи, които имат моделите от серията Galaxy S24. Те са Dynamic AMOLED 2X със 120Hz адаптивно опресняване на картината.

По-бързи и в работата

Galaxy AI ще е от голяма помощ и в ежедневни задачи. Note Assist например може да прави резюмета на бележки и текстове за секунди. При това не само на новите записки, а и на старите. И дори може да прави кратки резюмета докато търсим, за да улесни намирането на подходящите записки.

Функция за резюме има и в интернет браузъра на Samsung. Чрез нея можем да виждаме кратки описания на дълги материали и статии в интернет.

Приложението за диктофон също ще се възползва от изкуствения интелект. С негова помощ то може да транскрибира, обобщава и превежда гласови записи. Това ще спести много време, особено, ако трябва да изведем само най-важното от дълги срещи и разговори.

Имайки предвид, че вече разгледахме толкова много AI функции, а тепърва предстои да се потопим и във фотографията, възниква логичен въпрос. Ще издържат ли моделите от серията Galaxy S24 на такова натоварване? И още как. Те имат мощни процесори, специално оптимизирани за тях. Galaxy S24 Ultra например предлага Snapdragon 8 Gen 3 за Galaxy. Освен това има и невронен процесор, а дори и камерата за охлаждане е още по-голяма и при трите модела, така че да се справят с по-интензивните изчисления.

Снимки точно такива, каквито ги искаме – перфектни

Galaxy S серията смартфони на Samsung винаги е имала много добри камери. Когато към тях добавим и изкуствен интелект, положението става още по-сериозно. В серията Galaxy S24 получаваме Galaxy AI и ProVisual Engine, за да можем да правим още по-впечатляващи снимки във всякакви ситуации и да ги подобряваме дори и след като вече сме ги заснели.

Ако използваме Galaxy S24 Ultra например, той разполага с 200МР основна камера, 50МР камера с 5х оптично увеличение, 12МР ултраширокоъгълна камера и 10МР камера с 3х увеличение. С такова оборудване ProVisual може да развихри невероятни възможности, като подчертава детайлите, оптимизира цветовете и подбира всичко според условията за снимане и обектите, които разпознава в кадъра.

ProVisual оптимизира и нощните кадри, като намалява шума. Помага и на функцията Space Zoom да снима с ясни детайли дори нощем. AI Zoom подобрява качеството на Quad Tele System и осигурява бързо и прецизно увеличение до 100х.

Има и още. Photo Assist е следващата функционалност на Galaxy AI, която трябва да разгледаме. Тя е достъпна в галерията за снимки, когато изберем кадър за редакция. Чрез нея Galaxy AI може да ни предложи перфектните промени, за да оптимизираме качеството на кадъра. Също така може да помогне за изправяне на хоризонта.

Още по-впечатляваща е функцията Generative Edit. Чрез нея може да маркираме обект в кадъра и да го преместим, да променим ъгъла и дори размера му. А Galaxy AI ще генерира реалистичен фон, който да запълни празното пространство и да направи кадъра още по-впечатляващ. Добавя и воден знак, за да се знае, че той е обработен от изкуствен интелект, защото така е най-коректно.

Всичко това е „опаковано“ в още по-здрав и издръжлив смартфон, който е и още по-отговорен към околната среда. Galaxy S24 Ultra е с подсилен корпус. Рамката е от титан, а 6.8-инчовият дисплей е защитен от стъкло Corning Gorilla Armor. Корпусът на цялата серия Galaxy S24 е с рейтинг IP68 за устойчивост на прах и вода. Батериите са по-големи от тези на предишните модели, без проблеми издържат пълноценно използване през деня, но поддържат и бързо презареждане за още по-голяма практичност.

И въпреки повишеното качество на изработката и материалите, серията Galaxy S24 е още по-отговорна към околната среда. Използвани са по-голям дял рециклирани елементи. Например поне 50% рециклиран кобалт в батерията на Galaxy S24 Ultra и минимум 40% рециклирана стомана във високоговорителите.

Затова, да, серията Galaxy S24 и Galaxy AI наистина са впечатляващи. Също както е впечатляващ и фактът, че Samsung вече толкова години успява да намира нови начини да подобрява технологиите и да ни предлага все повече.

И накрая – всички, закупили своя модел от серията Galaxy S24, могат да се възползват от до 3 месеца безплатно ползване на YouTube Premium.