5G скоростите се понижават и потребителите забелязват

Скоростите в мобилните мрежи от пето поколение се понижават. Някои от потребителите вече започват да забелязват. Това показва редовният доклад на Ookla за прогреса на 5G през миналата година.

Тенденцията засяга някои от пазарите, които първи пуснаха 5G услуги. Средните им 5G скорости се понижават през изминалите 12 месеца. И докато в някои държави, които имат високи средни стойности, понижението все още не създава проблеми, при тези с по-ниски скорости, по-бавната услуга започва да се усеща, отбелязва Ookla.

Големи разлики в 5G скоростите

Предлаганите скорости в 5G мрежите варират значително според региона и държавата, отбелязва Ookla. Компанията е анализирала топ 10% на най-добрите и топ 10% на най-лошите резултати от тестовете на платформата си сред 5G мрежите.

Така например се оказва, че за топ 10% от потребителите в ОАЕ 5G средните скорости достигат пик от над 1Gbps и дори „гонят“ внушителните 2Gbps. Същевременно, за 10% от потребителите в Норвегия, САЩ, Япония, Германия и Испания средните 5G скорости са едва 20Mbps. В Испания дори топ 10% от потребителите могат да се похвалят с 5G скорости от „едва“ 537.95Mbps, но средната стойност е само 94.14Mbps за всички.

Друг проблем, който анализът на Ookla открива е, че средната скорост на 5G пада във водещите пазари. От една страна това е очаквано, тъй като 5G вече постепенно навлиза в извънградските райони и броят на потребителите се увеличава. Също така икономическите условия забавят инвестициите и променят приоритетите на операторите. Например някои предпочитат да предложат 5G услуга дори и да е по-бавна, но да я има, което допълнително понижава средните скорости.

stck-5g-smart-city-phone
Потребителите ще забележат проблема

Всичко това заформя потенциален проблем за телекомите в дългосрочен план, отбелязва Ookla. Причината е, че основното маркетинг послание на 5G са именно много високите скорости. Потребителите очакват внушително подобрение на връзката, когато преминат от LTE към 5G мрежа. Но тъй като 5G има и значително по-широк честотен спектър и различно разпределение на покритието и средните скорости, това води до по-голям диапазон и на наличните скорости. Съответно някои потребители може да се окажат разочаровани, тъй като очакванията им ще се разминават с реалността.

Ookla има собствен рейтинг за това в каква степен един потребител би бил „противник“, „неутрален“ или „промотиращ“ 5G мрежите. Въпросният NPS рейтинг е разделен на оценки от 0 до 10. „Противниците“, тоест, хората, които биха били недоволни и критикуващи 5G мрежите и съответно да отблъскат и потенциални клиенти, са в границата 0-6. Неутралните са с оценка 7-8, а привържениците, които биха хвалили технологията и ще привличат още хора към нея, са с оценка 9-10.

И ако в началото на навлизането на 5G всички водещи пазари са имали положителен среден NPS рейтинг, то сега ситуацията се променя. Все още настроенията сред потребителите са по-добри спрямо LTE мрежите, но оценките започват да се понижават. В Австралия, Япония, Испания и дори Южна Корея, 5G NPS оценките вече са отрицателни. Това съвпада и с понижаването на средните скорости на 5G, което е ясен индикатор, че потребителите забелязват това и не са доволни, отбелязва Ookla.

Private 5G Network
Трудна година

Според Ookla всичко това предвещава трудна година за 5G пазарите. Най-вече от гледна точка на производителност и задържане на удовлетворението на потребителите. САЩ е едно от по-ярките изключения в правилото, като страната е сред малкото, които записват увеличаване на средната 5G скорост. Другите две в анализа на Ookla са Италия и Катар. България не попада в анализа.

Увеличаването на потребителите в 5G мрежите носи допълнителни предизвикателства, коментира компанията. Повечето клиенти натоварват мрежата допълнително, но не всички телекоми разполагат с нужната инфраструктура, която да осигури очакваната скорост за всеки потребител. Ookla прогнозира, че в много от тези досега водещи пазари това ще доведе до допълнителен спад на средните 5G скорости и през тази година.

Особено в комбинация с факта, че повече телекоми ще са внимателни с инвестициите през 2023 г. Те може да не приоритизират допълнително подсилване на 5G инфраструктурата в натоварените райони, а вместо това да предпочетат увеличаване на покритието. На други места самите регулации и лимити може да ограничат това. За операторите ще остане трудната задача да намерят подходящия баланс, за да запазят добри приходи, оптимизирани разходи и доволни 5G клиенти, за да не „изпуснат“ инерцията на технологията.

Related Posts