Могат ли европейските мобилни мрежи да се справят с трафика

eu-flag-5g

Трафикът на данни в мобилните мрежи постоянно расте. Самите потребители използват все повече мобилни данни, като се увеличава и броят свързани устройства. Подобно натоварване е заложено в 5G мрежите, но наскоро политици изразиха съмнение, че европейските телекоми ще се справят.

По време на Световния мобилен конгрес (MWC) в Барселона т.г., европейският комисар Тиери Бретон беше един от тези политици. Според него европейските мобилни мрежи няма да могат да издържат на постоянния ръст на трафика. Той заяви това на фона на представения план за Акт за гигабитова инфраструктура, който Европейският Съюз иска да превърне в реалност.

Времената се променят

Телеком индустрията в Европа от много време предупреждава, че изостава от световните си конкуренти заради липсата на достатъчно инвестиции. Тя смята, че ИТ гигантите, които предлагат стрийминг услуги и социални мрежи, генериращи големи обеми трафик, трябва да участват в споделянето на разходите за изграждане на нужната интернет инфраструктура.

Очаквано, операторите срещат несъгласието на въпросните ИТ гиганти, които смятат, че инвестират предостатъчно в инфраструктура под формата на центрове за данни, подводни кабели и партньорства с телекоми. Операторите обаче искат да се изработи механизъм, чрез който компаниите да споделят „разумна“ част от разходите за мобилни мрежи и друга комуникационна инфраструктура на базата на генерираното натоварване.

Заради липсата на съгласие, телекомите потърсиха съдействие от европейските институции. След поредица неформални срещи между компаниите и регулаторите, ЕС реши да започне официални консултации, които са част от работата по Акта за гигабитова инфраструктура.

Бретон коментира по време на MWC 2023, че телеком индустрията трябва да преосмисли своите бизнес модели, тъй като в момента премина през кардинални промени. Навлизат множество нови технологии, които ще генерират и консумират все повече данни, казва Бретон. Той посочва сред тях метавселените, като освен това може да се очаква и популярност на добавената реалност, стрийминга на филми и игри с все по-висока резолюция, IoT и др.

Той казва, че трябва да се намери подходящ модел за финансиране на предстоящите големи инвестиции. Телекомите са недоволни, че трябва да инвестират практически сами в мрежите, а допълнителното финансиране е малко. Противниците на идеята за споделено финансиране пък казват, че подобен механизъм просто ще накара потребителите да плащат два пъти.

И в момента финансирането за мрежите идва от техните такси. Ако бъде въведено такова изискване, ИТ гигантите просто ще вдигнат цените в района, за да компенсират разходите. Бретон казва, че именно това е целта на консултациите – да се обсъдят всички варианти преди да се вземе окончателно решение. Той допълва, че ЕС не взима страна в казуса, а иска да чуе всички гледни точки, за да прецени дали трябва да се предприеме нещо и какво.

Някои правителства обаче вече се позиционираха против такъв механизъм. Те смятат, че това ще натовари пазара допълнително и подобна такса върху ИТ гигантите няма да се отрази добре на сектора в дългосрочен план. Технически мрежите могат да се справят, но телекомите искат да имат по-голям финансов ресурс, за да могат по-бързо да изградят нужната инфраструктура и да я поддържат според очакваните стандарти.

Related Posts