Evrotrust eID става националната схема за електронна идентификация на България

Mobile phone augmented reality illustration

Министерски съвет на република България призна схемата за електронна идентификация, разработена от „Евротръст Технолъджис“ АД като национална и възложи на министъра на електронното управление да уведоми Европейската комисия за решението. Схемата беше предварително единодушно валидирана от държавите-членки на ЕС в Мрежата за Сътрудничество към Европейската комисия през м. април. Решението e взето съгласно европейския Регламент (ЕС) 910/2014 (еИДАС), който предвижда всяка държава членка на Европейския съюз да създаде и уведоми национална схема за електронна идентификация.

Уведомяването ще отбележи значителен напредък за развитието на дигитализацията у нас и отваря големи възможности за разширяването на българския бизнес в чужбина. С Evrotrust eID местните предприятия ще могат да предоставят на своите международни клиенти изцяло електронно и сигурно преминаване през целия процес от проверка на самоличността до подписване на договор и други необходими документи. Също така, чрез използването на Evrotrust eID български и чуждестранни физически и юридически лица ще получат достъп до дигитални услуги не само в собствената си държава, но и в целия Европейски съюз. Evrotrust eID е първата национална схема, която позволява и на всички европейски граждани да се идентифицират и достъпват публични услуги в целия ЕС, без ограничения за конкретната държава и националност и директно от мобилния си телефон.

С над 1 милион потребители на възраст между 18 и 80 години в своята система, Евротръст се отличава като лидер в удостоверителните услуги на българския пазар. Сред потребителите са и чуждестранни граждани от други европейски държави, а доверените големи бизнес клиенти на компанията са над 100, включително 15 водещи международни банки в Европа. Сред бизнес клиентите на Евротръст са Mastercard, УниКредит Булбанк, Райфайзен Банк, ОББ, Банка ДСК, SoftServe, EPAM, Sutherland, TELUS International, Bayer Kenya и др.

Схемите за електронна идентификация като тази на Евротръст, дават лесен и бърз достъп на граждани от цял свят до обществени услуги в ЕС, включително здравеопазване, социални грижи, образование, данъци, пенсия, работа, изцяло дигитално. Българската държава позволи на независими доставчици на удостоверителни услуги да предоставят решения за отдалечена идентификация. Evrotrust еID е първата заявена частна схема за електронна идентификация в България, преминала през валидация от Европейската комисия.

В процедурата за проверка на схемата за съответствие с европейския Регламент еИДАС се включиха останалите европейски държави-членки, а самият процес отне над 6 месеца. Услугите на Евротръст вече са признати с най-високо ниво на сигурност, демонстрирайки отдадеността на компанията да предоставя удостоверителни услуги за идентификация, както на физически лица, така и на компании в цяла Европа.

„Изключително горди сме, че бяхме избрани от България като национална схема за електронна идентификация и сме щастливи, че оправдахме даденото ни доверие чрез успешното валидиране на схемата от Европейската комисия“, казва проф. Георги Димитров, Председател на Съвета на директорите на Евротръст. „Това постижение е доказателство за отдадеността на компанията да предоставя високотехнологични услуги за отдалечено удостоверяване на идентичност и електронно подписване с максимална сигурност. Вярваме, че предстоят революционни промени в дигитализацията на обществото и сме радостни да бъдем начело на тази иновационна вълна”.

В началото на тази година Евротръст привлече първоначална (pre-seed) инвестиция в размер на 2,5 милиона евро от инвестиционния фонд на Българската банка за развитие (ББР), за да подкрепи международното си разширяване и навлизането си на чуждестранни пазари, отличавайки се като лидер в областта сред стартиращите предприятия в Централна и Източна Европа. Миналата година Евротръст беше призната от Deloitte за един от 50-те най-бързо развиващи се технологични стартъпи в Централна Европа, благодарение на зашеметяващия си ръст от 958%.