Проучване показва прецизността на сензора за биоелектрически импедансов анализ на смарт часовниците Galaxy Watch

Проучване, публикувано в Американския журнал за клинично хранене (AJCN), разкрива, че смарт часовниците Galaxy Watch могат да допринесат за превенцията и намаляването на затлъстяването сред потребителите им. Проучването установява, че устройствата Galaxy Watch измерват с изключителна точност телесния състав, като тази точност е сравнима с резултатите от лабораторни тестове, проведени от Държавния университет на Луизиана, Центъра за биомедицински изследвания Пенингтън, както и Центъра за туморни заболявания към Университета в Хавай.

Проучването подчертава предназначението на преносимите устройства да помагат за превенцията и ограничаването на затлъстяването – медицинско състояние, причиняващо приблизително 60% от смъртните случаи от сърдечносъдови заболявания.

Основни изводи:

 • Сензорът за биоелектрически импедансов анализ (BIA) на Galaxy Watch е отчел 97-98% взаимовръзка с двете референтни устройства – клинично измерване на двойноенергийната рентгенова абсорбциометрия (DXA) и вторичния лабораторнокачествен осмополярениоелектрически импедансов анализ – по отношение на масата без телесните мазнини, масата на мазнините, скелетно-мускулната маса, базалната метаболитна скорост и количеството на вода в тялото.
 • Биоелектрическият импедансов анализ е ценен с това, че той предлага по-цялостна картина на здравето и състоянието на организма. Чрез анализа на ключови данни за тялото – като скелетно-мускулната маса, базалната метаболитна скорост, количеството вода в организма и процента на телесните мазнини – той дава по-точна и подробна представа за телесния състав и физическото здраве отколкото само измерване на индекс на телесната маса (BMI).
 • Затлъстяването се смята за хронично заболяване, тъй като се развива във времето като резултат от прехранване и липса на физическа активност.
 • Възможността сами да следим навиците и състоянието си, по-специално с данни, придобити чрез преносими устройства, подобрява разбирането на потребителите за техните модели на поведение, което води до осъзнаване и увеличаване на физическата активност при близо 60% от тях.
 • В допълнение, рандомизирано контролирано проучване установява, че преносимите устройства са намалили времето на заседяване при потребителите средно с 68 минути, докато мета анализ на ефектите на проследяване на активността чрез преносими устройства показва увеличаване с над 2500 крачки дневно на двигателната им активност

Обзор на изследването

Съвместен екип на Държавния университет на Луизиана, Центърът за био медицински изследвания Пенингтън, както и Центъра за туморни заболявания към Университета в Хавай е осъществил проучване, за да оцени точността на данните за телесния състав, събрани от смарт часовниците.

Проучването сравнява мерките за телесния състав, взети от сензора на биоелектрически импедансов анализ на Galaxy Watch4 с клинично измерване на двойноенергийната рентгенова абсорбциометрия (DXA) и вторичния лабораторнокачествен осмополярен биоелектрически импедансов анализ.

Резултатите показват, че измерванията от биоелектрическия импедансов анализ на Galaxy Watch имат между 97 и 98% взаимовръзка с двете референтни устройства по стойностите на масата без мазнини, масата на мазнините, мускулно-скелетната маса, базалната метаболитна скорост и количеството вода в тялото. Резултатите от проучването показват, че данните от часовника могат да помогнат на потребителите да проследяват телесния си състав и да подобрят здравето си като променят навиците си на хранене и двигателната си активност.

Данните също показват, че Galaxy Watch може да помогне на хората да придобият по-точна представа за здравословното си състояние. Точността на данните означава, че потребителите могат да правят корекции в собственото си поведение когато нямат достъп до медицински изследвания. Това им позволява по-добре да проследяват здравето си у дома (в периодите между медицински интервенции), когато пътуват или когато работят дистанционно и не разполагат с данни от медицински изследвания.

Затлъстяването представлява сериозна опасност за здравето

Затлъстяването все повече се превръща в глобален проблем и е причина за приблизително 60% от смъртните случаи в резултат на сърдечносъдови заболявания. Смята се за хронично заболяване, тъй като се развива във времето в резултат от прехранване и липса на физическа активност. Загубата на излишно тегло, дори с малки темпове в ранните фази на затлъстяването, може да предотврати или да ограничи здравните рискове. Тези изводи от проучването създават необходимост от подкрепа за ефективен контрол на теглото, за да се намали затлъстяването.

Навиците за самопроследяване, по-специално чрез достъп до данни от преносими устройства, помагат на потребителите да са по-осъзнати и правят навиците им по-видими за самите тях, като предизвикват и увеличение на физическата им активност с близо 60%. Освен това, по-голямата ангажираност със следене на телесните показатели повишава стремежа към постигане на персоналните цели, включително във връзка със загубата на излишно тегло или телесния състав.

Рандомизирано контролирано проучване също е установило, че преносимите устройства намаляват времето на заседяване средно с 68 минути спрямо контролните данни, докато мета-анализ на ефектите на проследяване на активността чрез устройствата показва увеличаване с над 2500 крачки дневно на двигателната активност.

Как Galaxy Watch измерва телесния състав?

Предимството на Galaxy Watch е способността му да прави биоелектрически импедансов анализ, а не само да измерва индекса на телесната маса. Биоелектрическият импедансов анализ (BIA) предлага по-цялостна картина на здравето и телесното състояние. Той анализира ключови индивидуални показатели за конкретния потребител като скелетно-мускулна маса, базална метаболитна скорост, количество вода в тялото и процент телесни мазнини, за да предостави по-задълбочени данни за състоянието на организма и физическото здраве.

Биоелектрическият импедансов анализ обикновено се прави във фитнеса или в медицинско лечебно заведение с помощта на специализирано оборудване, но сега вече е достъпен за потребителите навсякъде благодарение на Galaxy Watch директно на китката на ръката им. Независимо дали се стремиш да се освободиш от излишното тегло, да изграждаш мускулна маса или да ускориш  метаболизма си, биоелектрическият импедансов анализ е точен, семпъл и удобен начин да проверяваш  и проследяваш прогреса си.

С Galaxy Watch е наистина лесно да провериш телесния си състав. Сензорът за биоелектрически импедансов анализ на Galaxy Watch4 и Galaxy Watch5 позволява на потребителите да измерват телесния си състав с четири електрода — два на гърба и два на страничните бутони на часовника. За да направят отчитането, потребителите трябва просто да задържат страничните бутони на своя смарт часовник. За около 15 секунди, сензорът на часовника събира 2 400 единици данни. Нагледно това е показано във видеото.

Как да оптимизираш точността на измерването на телесния състав:

 • Измервай по едно и също време на деня.
 • Измервай на празен стомах.
 • Измервай след посещение в тоалетната.
 • За жените – да не се правят измервания по време на месечен цикъл.
 • Измервай преди да осъществяваш активности, които причиняват покачване на телесната температура, като физически тренировки, вземане на душ или посещение в сауна.
 • Измервай, след като премахнеш метални предмети, които се допират до тялото ти, като например бижута.

Related Posts