GSMA призова ИТ гигантите да споделят разходите за мрежите

Организацията GSMA се присъедини към европейските телекоми и призова ИТ гигантите да се включат в споделянето на разходите за мобилните мрежи. Нещо повече, GSMA смята, че инициативата трябва да премине на глобално ниво, а не само в рамките на Европа.

В свое изявление GSMA подчертава няколко фактора, които не трябва да се подценяват от държавите. Един от тях е значението на мобилните мрежи за социо-икономическите показатели. „Стабилната и издръжлива дигитална инфраструктура е в националния интерес на всяка страна“, казва организацията.

Предизвикателствата растат

Обемът от данни, който минава през телеком мрежите, расте експоненциално, коментира GSMA. Все повече хора използват мобилни устройства и разчитат на тях за консумация на постоянно увеличаващ се поток от съдържание. Същевременно организацията отчита, че над половината от целия интернет трафик днес се генерира само от 6 световни интернет компании.

За да могат да устоят на постоянния ръст на потреблението, операторите трябва да инвестират големи суми и усилия, за да подобряват капацитета на мрежите, да подобряват покритието и да внедряват нови технологии. Освен това трябва постоянно да се справят и със специфични индивидуални казуси като регулации, такси, лицензи, небалансиран пазар и др. Всичко това поставя допълнителен натиск над операторите и способностите им да поддържат трайно високо ниво на инвестиции, коментира GSMA.

„Всички сегменти на интернет екосистемата трябва да имат възможността да правят честни инвестиции в конкурентен пазар. Лидерите на индустрията, инвеститорите и създателите на закони трябва да комуникират заедно, където това не се случва, за да гарантират, че регулаторната асиметрия, изкривяванията на пазара и други фактори не ограничават конкурентността и има правилни стимули за инвестиции в дигитална инфраструктура, които да поддържат дългосрочния растеж на екосистемата“, допълва още организацията.

Тя казва, че са нужни различни подходи според съответния пазар. „Въпреки това крайната цел е винаги една и съща – да се изгради и поддържа дигитална свързаност за всички за десетилетия напред“, завършва GSMA.

Студено посрещане

Позицията на GSMA идва около седмица след като група европейски телекоми отново призоваха за въвеждане на механизъм, който да принуди ИТ гигантите да участват с разумна и пропорционална сума за покриване на разходите за мобилните мрежи. Включването на GSMA в темата с подкрепа на идеята, превръща концепцията в глобална тема.

И макар ИТ гигантите отново да запазват мълчание по темата, някои анализатори се изказаха против идеята. Сред тях е и Скот Бичено от Telecoms.com. Според него казусът се превръща повече в политически и по-малко в бизнес.

„Глобалните интернет компании смятат, че сегашната ситуация е частна, а операторите – не. Това изявление, както и предишните, е опит да се повлияе на законодателите как да дефинират кое е частно и да се намесят по съответния начин на пазарите“, коментира Бичено.

Той обръща внимание най-вече на липсата на конкретика от страна на организацията. Тя не представя доказателства за изкривявания и дебалансиране на пазара, нито предлага ясни мерки какво да се направи. Призивът е само към обобщена идея за действие, но без конкретни аргументи, прилича повече на налагане на нов данък върху компании, които правят популярно видео съдържание, смята анализаторът.

Според източници на Reuters обаче поне в Европа телекомите може и да успеят. Регулаторите по-скоро симпатизират на идеята, а сред европейските институции от много време има идеи за ограничаване на влиянието на чуждите ИТ гиганти. Дискусиите вече текат и според източници, телекомите постепенно успяват да убедят, че ситуацията е нечестна и не може да се издържи дълго така. А ИТ гигантите пък отговарят, че не виждат доказателства за проблеми.

Ресорният еврокомисар Тиери Бретон вече пое отговорност да проведе официални дискусии и да предложи нови закони по темата. Мандатът му е в до края на 2024 г., а дискусиите са предвидени за началото на 2023 г., макар и в момента вече да се водят активни предварителни разговори.