Драстичен спад на приходите на Huawei във Великобритания след 5G забраната

Правителството на Обединеното кралство забрани използването на оборудване на Huawei за 5G мрежите си. Финансово въздействие на забраната излезе наяве, след като китайската компания разкри че приходите на британското ѝ звено намаляват драстично. 

Миналото лято телекомите в Обединеното кралство бяха уведомени, че от януари 2021 г. ще им бъде забранено да купуват 5G оборудване от китайската компания, а до 2027 г. ще трябва да премахнат всяко вече инсталирано оборудване. 

Това даде възможност на компании като Vodafone и BT да натрупат резервно оборудване през миналата година. Те започнаха да се подготвят за пазарa след излизането на Huawei, най-голямата компания за телекомуникационно оборудване в света, от 2021 г. Подготовката включваше подписване на договори за снабдяване на оборудване с Ericsson и Nokia, които усилено се стремят да запълнят празнината, оставена от Huawei.

Huawei 5G equipment

Оперативното звено на Huawei в Обединеното кралство заяви, че приходите през 2020 г. са намалели с 27% до 913 млн. паунда, а оперативната печалба преди лихви и данъци е спаднала с 25% до 36.4 млн. паунда. Компанията също изплати дивидент в размер на 90 млн. паунда на своята дружество (компания-майка), което бе значително увеличение от изплатените през 2019 г. 55 млн. паунда.

Бизнесът във Великобритания е сравнително малко поделение на общия бизнес на Huawei, който отчете ръст на приходите до 137 млрд. долара през 2020 г., макар че оперативната печалба спадна до 11 млрд. долара за годината. 

Въпреки това, британското звено се превърна в символ на трудностите на Huawei миналата година, когато правителството неочаквано промени решението си след като първоначално разреши ограниченото използване на 5G оборудването на Huawei.

Великобритания отдавна е вратата на китайската компания към света и Huawei стигна до там, че финансира център за тестване, за да увери правителството и индустрията, че оборудването ѝ е безопасно.

Huawei 5G Britain

Huawei заявиха: “Политическите решения не само оказват реално въздействие върху бизнеса, персоналът и нашите клиенти, но и забавят въвеждането на 5G и поставят Великобритания в “бавната лента” на дигиталните технологии.”

Американските власти са водещи в обвиненията срещу Huawei, като оказват натиск върху държавите по света да спрат да използват оборудването на компанията за критични мрежи. Спирането на работата на американски компании с Huawei означава, че китайската компания не е в състояние да използва софтуер за своите потребителски продукти, като например Android смартфони, и изпитва затруднения при снабдяването с чипове. 

Макар че компанията все още извършва дейност в страната – доставяйки широколентово оборудване и влагайки значителни ресурси за научни изследвания – въздействието на забраната на Великобританското правителството неизбежно ще се прояви в отчетите за 2021 г., когато влиза в действие блокирането на 5G оборудването.