Продажбите на 5G смартфони в Китай надминаха 100 млн. броя

Р

азвитието на 5G мобилните мрежи в Китай върви с бързи темпове. Продажбите на смартфони, съвместими с новата технология са достигнали 100 млн. броя през 2020 г., става ясно от доклад публикуван през октомври.

През септември, беше съобщено, че местните телекоми са разгърнали 480 хил. 5G базови станции. Китай успя да осигури мобилна връзка от ново поколение дори на връх Еверест в Хималаите. Данните и от двете тенденции са на Китайската академия по информационни и комуникационни технологии (CAICT).

Силни доставки

china-5g-smartphone-sales

Според данните за първите девет месеца, производителите на смартфони са успяли да доставят над 107 млн. 5G смартфона. Това са почти половината (47.5%) от всички продадени до търговците устройства. От началото на годината до края на септември са доставени 225.6 млн. смартфона.

Резултатът е постигнат независимо от коронавирус пандемията, поради която, Китай беше ефективно затворена в продължение на почти цяло тримесечие. Понижение има, но в общия брой доставки, като за деветмесечието са предоставени с 21% по-малко смартфони, отколкото през 2019 г.

То се дължи най-вече на първите четири месеца, когато страната беше в извънредна обстановка. Най-тежко е било положението през февруари, когато спадът на доставките е от 56%. Нормализиране има през май, но като цяло общите темпове на производство са по-ниски от тези през 2019 г. Това обяснява и големия дял на 5G смартфоните. Китайските доставчици са се концентрирали върху новата технология, а спадът е отразен основно при умните телефони, които не разполагат с нея.

Преизпълнение на годината

China Mobile 5G Everest

От гледна точка на разгръщане на 5G мобилните мрежи, операторите се движат повече от перфектно. Китай беше поставил за цел през 2020 г. да бъдат изградени 500 хил. базови станции от ново поколение. Телекомите в страната отчетоха през септември 480 хил. активни 5G кули.

До юни, само в Пекин новите базови станции са достигнали 22.5 хил. Индустриалният център на Китай, Шанхай планира да разполага с 30 хил. стандартни станции и 50 хил. малки клетки за вътрешно ползване (молове, търговски центрове, складове, стадиони и др.). Това са общо 80 хил. 5G системи само в този китайски мегаполис.

Амбициозните планове на Китай вървят в линия с очакванията, че 28% от всички 5G връзки по света през 2030 г. ще са в азиатската държава.