България и 14 държави искат мерки от ЕС срещу 5G дезинформацията

Б

ългария и 14 държави от Европейския съюз (ЕС) са поискали от Брюксел да изработи и приеме единна стратегия за борба с дезинформацията срещу 5G мобилните мрежи. Това е записано в общо писмо изпратено до еврокомисарят по дигиталната трансформация Маргарет Вестагер, по единния пазар Тиери Брето и по европейските ценности Вера Йорова. Копие от него е било достъпно за агенция Reuters, откъдето идва и информацията.

Призивът

eu-flag-5g

В писмото до еврокомисарите, 15-те държави призовават Брюксел да вземе „дългосрочни и устойчиви“ мерки, за подобряване на разбирането на населението за ефектите от 5G и електромагнитните излъчвания като цяло. Също така, настояват за финансирането на допълнителни научни изследвания, които да подкрепят и изчистят неизвестните елементи по отношение на науката на радиовълните и дали представляват заплаха за човешкото здраве.

„Ясно е, че сме свидетели на засилена активност на движенията против 5G в целия Европейски съюз и призоваваме ЕС да вземе активни, дългосрочни и системни мерки, в преодоляването на опасенията спрямо 5G“, пишат държавите-членки.

Страните подписали писмото са Австрия, България, Хърватска, Чехия, Кипър, Естония, Финландия, Швеция, Гърция, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Полша и Словакия.

Конспирациите

stck-5g-covid-19-2

Още през 2018 г. започнаха конспиративни теории за потенциалната опасност от мобилните мрежи от пето поколение (5G). Първоизточниците са няколко ловци на НЛО от Великобритания и Нидерландия, които се „преквалифицират“ в специалисти по новата технология. Към тях се присъединяват няколко професори, някои от които с противоречива репутация в научните среди. След което започва силното разпространение в социалните мрежи.

Коронавирус пандемията усили разпространението на дезинформация, включително и фалшивите новини, че COVID-19 понижава имунната система или дори, че 5G пренася директно новата зараза. Теории, които са напълно оборени от здравните и научни организации. В някои западноевропейски държави, подобен поток от деизнформация доведе до подпалване на ключова мобилна инфраструктура, която в повечето случаи е от предходните поколения, но не и 5G. Както и атака срещу техници на операторите.

В същия момент, ЕС вижда в разгръщането на 5G и на модерните дигитални технологии и иновации основен метод за излизане от икономическата криза, след COVID-19. Не малка част от предвидените средства за възстановяване и развитие през новия програмен период до 2027 г. са насочени именно в тази посока.