Саундбарът – незаменимият асистент за всеки телевизор

Модерните телевизори постигат все по-впечатляващо качество на картината. Новите технологии им позволяват да ни предложат красиви изображения във все повече ситуации и условия. Особено с помощта на изкуствения интелект, както виждаме с очите си на екраните на новите AI телевизори на Samsung.

За да завършим удоволствието от гледането на телевизионни предавания, филми и особено сега – спорт, е добра идея да добавим саундбар към своя телевизор. Саундбарът е подценявано устройство, което може да изведе изживяването от гледането на видео на ново ниво, без това да включва сложно разпределение на колони в хола, прокарване на кабели, конфигурации и т.н.

Както може да се очаква, Samsung ни предлага цяла гама саундбар предложения. През тази година гамите саундбари Q-series и S-series са обновени и получават нови модели, които да допълнят идеално най-новите AI телевизори на компанията. Два от тях се открояват и като идеални примери защо тези устройства са задължителни за всеки почитател на киното и спорта.

Защо ни е необходим саундбар

Модерните телевизори предлагат доста добро качество на звука, но все пак не могат да се мерят с традиционните саунд системи. Причината е най-обикновена физика. Дигиталните технологии са налице, но чисто физическите размери на телевизорите не позволява монтирането на достатъчно големи говорители и насочването им към потребителя.

Саундбарът решава този проблем. Той се възползва по-добре от наличното пространство и осигурява така нужния „пряк поглед“ към зрителите. Това му позволява да насочи звука към тях, както и да предложи по-големи говорители, което е от значение за общото качество на звука.

Освен това е и способен да постига значително по-висок звук, без това да влошава качеството му – идеално за гледане на зрелищни филми, концерти и спортни събития. Саундбарите са и по-лесни за настройка и конфигурация, с минимално количество кабели. И могат да се използват и като традиционни аудио уредби, на които да се слуша музика, включително и чрез стрийминг от телефона.

А по-добрите модели се възползват и от технологията Dolby Atmos. Тя предоставя усещане за съраунд и 3D озвучение и може много по-реалистично и точно да пресъздава местоположението и звука на десетки обекти едновременно. Така потребителят се чувства сякаш е в центъра на случващото се и е обграден от събитията.

Голямо удоволствие, малко място

Моделът Q990D показва, че може да се насладим на кино изживяване без киносалон. Комплектът включва 11.1.4-канална конфигурация, като включва субуфер, централен саундбар и две малки колони. Комбинацията предлага истински 11.1.4-канален звук, като поддържа безжичен Dolby Atmos за телевизори на Samsung. Има и технология Q-Symphony за синхронизиране между саундбара и телевизора. А системата SpaceFit Sound Pro позволява на устройството да оптимизира настройките на звука според помещението.

Ако пространството е от значение, тогава може да се избере саундбар като S800D. Той осигурява 3.1.2-канален звук, като идва със субуфер и саундбар с ултра тънък дизайн. Също поддържа безжичен Dolby Atmos и Q-Symphony с телевизори на Samsung, но е и много по-компактен. Използва специална технология, която насочва звука нагоре, за да изпълни пространството максимално.

И двата модела предлагат още технологии, включително Adaptive Sound. Чрез нея те анализират източниците на звука и го оптимизират според съдържанието. А системата AVA (Active Voice Amplifier) може да акцентира говора над околния шум. Двете технологии означават, че ще можем да се наслаждаваме пълноценно на всякакво съдържание – филми, коментари, да усещаме атмосферата на стадиона или всички звукови ефекти в игрите.

И да, има специален режим за видеоигри за максимално реалистично усещане. А за притежателите на смартфони Samsung, двата саундбара могат да влизат и в ролята на външна аудио уредба. Просто трябва да докоснем корпуса на телефона до този на саундбара и музиката ще се прехвърли автоматично на него.

А със съвместими модели телевизори на Samsung може да има изцяло безжична връзка през Wi-Fi и Bluetooth, без това да компрометира качеството на звука и синхрона с телевизора, но пък прави инсталацията още по-лесна и елиминира кабелите между двете устройства. Така могат да се управляват лесно от това приложение, да се възползваме от вградения гласов асистент, стрийминг на музика и други функции. Много по-удобно и практично от която и да е друга аудио система.

Саундбарите могат да се интегрират дори и в умния дом. Те са съвместими с приложението SmartThings на Samsung през Wi-Fi, така че ще се впишат идеално в ежедневието и ще бъдат отличен помощник за забавления.