Готови, камера, Galaxy! Samsung Galaxy S24 Ultra е нашето джобно киностудио

Според данни на PhotoAiD, 92.5% от всички снимки към 2024 г. са направени от смартфони. Средностатистическият притежател на смартфон има по 2795 снимки в телефона си. Всеки ден хората заснемат по 92 милиона селфита по целия свят, а един американец прави средно по 6 снимки на ден.

Това показва, че смартфоните са се превърнали във фотографа на нашето ежедневие. И съвсем логично. Това е устройство, което е винаги с нас и е много удобно за множество дейности. Включително правенето на снимки и клипове. Затова не е изненада и фактът, че според данни на Passport-Photo, 86% от американците взимат предвид качеството на снимките, които прави даден смартфон, когато избират нов модел.

През последните няколко години смартфон фотографията изживява възход със значително подобрение в качеството и възможностите. Технологиите се развиват във всяко отношение на мобилната фотография. И точно, когато изглежда, че вече върхът е достигнат и занапред подобренията ще са по-скромни, има нов голям пробив.

Готов за снимки

Samsung е сред лидерите в този сегмент и затова винаги очакваме от тях нещо впечатляващо. Например да превърне смартфона си в джобно киностудио. Точно това е случи, след като компанията ни представи Galaxy S24 Ultra.

Като представител на най-високия клас смартфони, Galaxy S24 Ultra съвсем логично предлага върха на технологиите, включително и за камерите. Дори само описани накратко, те звучат впечатляващо, а какво остава, когато ги приведем в действие.

Galaxy S24 Ultra има четворна основна камера. Главният сензор е 200MP с широкоъгълен обектив и 2-кратно увеличение с резолюция. Вторият сензор е 50MP и 5х оптично увеличение и общо 10x с Adaptive Pixel. Третият сензор е 12МР с ултраширокоъгълен обектив. Последният сензор е 10МР с 3х оптично увеличение. Предната камера е 12МР.

Сами по себе си тези мегапискели наистина звучат мега, но това не ни казва много. Важното е, че има много възможност за развихряне на възможностите. Например Adaptive Pixel позволява увеличаване на изображението с оптично качество и запазване на детайлите. Поддържа се и запис на видео с 4K качество със 120кад/сек и 240 кад/сек при Full HD резолюция. Има и 8K запис с 30 кад/сек. Има и оптична стабилизация. И всичко това в смартфон, който може още много други неща и се събира в джоба.

Киното и фотоизложбите са навсякъде

И така, вече оборудвани с преносимо кино- и фотостудио, можем да излезем на разходка с приятели и да създаваме спомени навсякъде. Първата спирка е заведение за вечеря. Светлината е приглушена, ястията топли и красиво аранжирани. Заслужава си да бъде заснето и Galaxy S24 Ultra може да се справи за миг. Това също си струва да се отбележи. Всеки би приел да направим една бърза снимка на красивата маса и след това да продължим по същество. Обаче, бързо става много досадно, ако някой започне да прави снимка след снимка след снимка. И обикновено причината е, че все излизат тъмни или размазани.

С Galaxy S24 Ultra този проблем не е на дневен (или пък нощен) ред. Дори и без активиран режим Nightography, смартфонът снима на тъмно с високо качество и не е нужно да се правят по 5-6-7 снимки, за да сме сигурни, че поне една от тях няма да е размазана. Напротив, още от първия път имаме много добри резултати, ясни детайли, добър баланс на светлината.

Същото важи и за всички останали ситуации. И при разходка из града, снимане на нощното небе, красиви пейзажи и т.н. Galaxy S24 Ultra се справя без дори да се „изпоти“ или да загрее. Процесорът и неговата по-голяма изпарителна камера осигуряват безпроблемна работа на камерите и софтуера ProVisual. Той обработва кадрите и оптимизира качеството много бързо, за да не губим време и да изпускаме моменти за снимане в чакане на софтуера.

Galaxy S24 Ultra има и функция AI Zoom. Тя използва оптичното и цифровото увеличение на камерите на телефона, като оптимизира кадрите, подсилва детайлите и с помощта на изкуствен интелект прави снимките още по-добри. И понеже всичко е по-добро, новият режим Super HDR използва изкуствен интелект, за да покаже предварително как би изглеждала снимка със Super HDR качество още преди да я направим.

Толкова много технологии, на които биха завидели в доста фото- и киностудиа. А има и още. Например възможността да променяме хода на времето чрез забавяне на кадъра в избрани моменти от клип само чрез докосване и задържане на дисплея. Изкуственият интелект се грижи за останалото. И функцията работи и за вече записани или изтеглени клипове.

Творчеството не приключва след снимката

Колкото и красиви снимки да прави Galaxy S24 Ultra, има някои неща, които биха го затруднили. Например, когато някоя табела загрози иначе прекрасен кадър. Или пък ни се иска някой обект да беше по-голям или на друго място на снимката. Вече не е нужно да сме специалисти в обработката на снимки със сложен и скъп софтуер.

Сега просто ограждаме обекта, който искаме да променим или изтрием, избираме действието и мястото, натискаме „Генерирай“ и… готово. Толкова е лесно с Photo Assist, част от Galaxy AI. И работи с всички снимки.

Още по-компактни, но все така мощни

Ако предпочитате по-компактните Galaxy S24 и Galaxy S24+, не се притеснявайте. ProVisual и всички възможности на Galaxy AI са налични и за тях. А и техните сензори никак не са за подценяване. Те са 50МР основна камера с широкоъгълен обектив и 2х увеличение с резолюция, 12МР ултраширокоъгълна камера и 10МР с 3х оптично увеличение.

Двата модела се справят също толкова добре в ситуациите. AI ISP осигурява красиви кадри дори и при използване на увеличението на слаба светлина. А това отваря още повече възможности за творчество. Цялата серия Galaxy S24 има и режим за професионално снимане, в който любителите на фотографията могат да се развихрят с настройка и на най-малките детайли. Но дори и да не разбираме нищо от думи като ISO, баланс на бялото, скорост на затвора и т.н., можем пак да правим снимки с професионално качество само за миг, бързо и лесно. Просто трябва да се доверим на възможностите на Galaxy S24.

Чудесната новина е, че всеки, закупил модел от серията Galaxy S24 до 30 юни 2024 г., ще получи безплатно MS One-Drive 100 GB в продължение на 6 месеца. И още, всички, закупили своя модел от серията Galaxy S24, могат да се възползват от 3 месеца безплатно ползване на YouTube Premium.

Related Posts