Ново ниво на играта: завладяващ извит монитор на Samsung променя правилата 


Миналата година Samsung буквално взриви гейминг индустрията с представянето на Odyssey OLED G8 (модел G85SB). Тази година се изкачва ниво нагоре и преобръща правилата на играта с впечатляващо добър OLED геймърски монитор — Odyssey OLED G9 (модел G95SC).

И двата монитора отговарят на очакванията на геймърите, но последният наистина създава една нова гейминг реалност. Интересно е да се използва думата “реалност”, когато говорим за монитор така силно използващ възможностите на изкуствения интелект (AI upscaling).

Като човек, който не е геймър, бих казал, че дори имам по-безпристрастен погледа.  Какво можете да очаквате? Първото впечатление — картината е толкова оптимизирана и динамична, че не е за вярване. С изцяло прекроения и усъвършенстван процесор Neo Quantum става така, че всеки кадър от OLED матрицата се анализира буквално мигновено и резултатът е впечатляващ. Едва ли съм вижда по-кристалночиста картина. Ефектът е поразителен за окото — независимо дали става дума за наситеност на цветовете, акценти и нюанси, контраст на изображението.

Говорим за суперултраширок дисплей с широчина колкото два QHD монитора. Представете си ги — поставени един до друг. Тук получавате цялостен образ на 49-инчов Dual QHD екран. Извивката е така направена, че е съобразена с нашето зрение. Първоначално ми беше трудно да повярвам, но това е абсолютен факт. Човешкото око има определени особености, а Samsung работят върху идеалното запълване на полезрението. Нещо повече — мониторът не е просто геймърски, той е мултифункционален. Функцията Multi View дава тази възможност и тествах как е възможна игра на до два екрана едновременно. Без никакви усилия се случва това. И още — геймърите играят и работят на този екран, без никакви проблеми. Впечатляващо! 

Знам добре от фотографията, че всички нюанси на черното и сивото са много важни. В този модел на Samsung се виждат повече нюанси на черното, отколкото може да си представи човек, дори в най-тъмните зони на картината. Това помага за достигане на феноменална дълбочина. Знаете и още нещо — има един ефект на ръба на дисплея, която понякога свети различно с прозираща светлина и обърква възприятието. Тук е друго, защото няма прозираща светлина и това позволява да се действа по метода на пълното зрително потапяне в картината. Тук е мястото да кажа, че Odyssey OLED G9 впечатлява визуално с тънък дизайн, колкото до рамката, мониторът е снабден с много добре изпипана и добре изглеждаща метална рамка. Обърнете с гръб и ще видите познатите CoreSync и Core Lighting+. Те използват усъвършенствана технология за осветление. Защо е необходима тя? Припомням — гейминг изживяването изисква по-дълбоко потапяне от стандартен филм. За да се потопите в картината, в преживяването, в играта, е необходим монитор, който вдъхва живот. CoreSync и Core Lighting+ подпомагат съответствието с цветовете на екрана и резултатът е уникален.

При такива монитори се говори често за време за реакция. Като смяна на гуми по време на Формула 1. Резултатът тук е безапелационен — времето за реакция е 0.03 мсек, а честотата на опресняване е 240Hz. Нали знаете — също като Формула 1, всяка милисекунда е важна. И тук, и там, винаги се играе за победа. А този монитор е победител. Първи в класа си.