Nokia отваря нов тип лаборатория за 5G киберсигурност в САЩ

Nokia чип

Nokia обяви, че отваря нов тип лаборатория за 5G киберсигурност в САЩ, която ще се използва за проучвания и тестове на решения за защита. Тя ще прилага холистичен подход и ще търси решения не само на индивидуално ниво, казва компанията.

Мащабът и структурата на 5G мрежите еволюират постоянно и съответно това променя и киберзаплахите, отбелязва Nokia. Хакерите откриват повече начини за атака през по-голям набор от устройства и системи. Има и постоянно увеличаващо се разнообразие от хакерски групи с различни мотиви и цели. Сценариите за атака също се променят постоянно, а зависимостта на компаниите от дигиталните технологии и 5G мрежите също се увеличава все повече. Всичко това създава по-благоприятни за хакерите условия и повече предизвикателства за експертите по киберсигурност.

Нови възможности, нови защити

„5G ще създаде безброй нови услуги за крайни потребители, правителства и бизнеса и затова индустрията трябва да е хипер-бдителна, за да гарантира, че 5G екосистемите са сигурни.“, коментира Нишант Батра, главен технически директор и стратег на Nokia. Затова компанията създава нов тип лаборатория, която е и първата ѝ в САЩ. Тя се казва ASTaR (Advanced Security Testing and Research) и е в Далас, Тексас.

Тя е първата по рода си лаборатория в САЩ, която покрива целия процес и има мисия „да идентифицира и предотвратява кибератаки“. ASTaR ще бъде главната лаборатория на компанията с фокус върху сигурността и ще разработва изцяло нови инструменти и технологии за тестването и защитата на 5G мрежите във всички аспекти. Това включва хардуер, софтуер, асоциирани приложения. ASTaR ще може да провежда тестове в реално време, както и да се прилага не само за индивидуални решения, но и за оценка на общата сигурност на мрежовото потребление и различните сценарии.

Лабораторията ще бъде и централно звено за познания в сферата на киберсигурността и Nokia ще ги споделя със своите партньори и клиенти. Самите те също ще могат да сключват допълнителни партньорства, за да използват лабораторията за тестове на различни атаки срещу мрежите и да проверят как системите за сигурност ще се справят срещу реални хакерски набези.

nokia_oulu_telia_5gdemo_image_14
Нужда от повече сигурност

Факт е, че киберзаплахите стават все повече и по-сериозни, особено на фона на геополитическата и икономическата среда. Хакерските атаки стават все по-явни и дръзки, а последиците – все по-сериозни. Затова много правителства и компании започнаха да полагат допълнителни усилия за подобряване на киберсигурността на всички нива.

Цялата индустрия за киберсигурност напредва значително през последните години. Някои компании вече тестват и квантови режи, които се смятат за непробиваеми. За да може 5G технологията да отговори на всички очаквания, тя също трябва да предлага високо ниво на сигурност и да следва темпото на развитие на киберрисковете.

Неизбежно е 5G мрежите да бъдат атакувани, казват анализаторите от Kearney. Телекомите и производителите на оборудване трябва да са готови за най-различни сценарии. От специфични опити за клониране на базови станции за прихващане на трафика, през опити за събиране на данни за потребители или за прекъсване на услугата. Телекомите ще трябва да осигурят защити не само за собствените си ресурси, но и за потребителите си като цяло. Това ще изисква множество и различни подходи, които да се съчетават и да се изгради многослойна защита.

Основна част от рисковете на 5G идват не от самата технология, а екосистемата, която ще я огради и ще разчита на нея, отбелязва Kearney. Това са различните услуги, големият брой потребители и устройства, IoT и т.н. Разбира се, резултатът е и по-голямо разнообразие от потенциални рискове, за което телекомите също трябва да се подготвят. Всичко това създава и нови възможности за бизнес развитие, нови услуги и технологии, казват анализаторите. Затова телекомите трябва да реагират бързо и да са готови да се адаптират към ситуацията и да извлекат ползи от новите предизвикателства.

Related Posts