T-Mobile инвестира 3 милиарда долара в 5G в средночестотен спектър

В сряда T-Mobile съобщи, че е инвестирала близо 3 млрд. долара в спектър в средната лента 3.45 GHz, който ще допълни нейната услуга Ultracapacity 5G (ултракапацитетно 5G), покриващa 210 млн. американци. T-Mobile планира да покрие 260 милиона с Ultra Capacity 5G тази година и се надява да достигне 300 милиона до края на 2023 г.

T-Mobile 5G

Както Verizon, така и AT&T попаднаха в заглавията миналия месец, когато бе прекъснато влизането в експлоатацията на C-обхвата на 5G мрежите. Това бе поради загриженост от страна на американските авиокомпании и FAA за смущения в уредите за измерване на височината на самолетите, които са от решаващо значение при кацане при ниска видимост. Оттогава тези опасения бяха разрешени с активна комуникация между превозвачите, ключовите летища, авиокомпаниите и FAA. Спектърът в C-обхвата, който беше продаден на превозвачите на търг, се състоеше от 14 блока от спектъра в честотите от 3.7 GHz до 3.98 GHz.

Новият спектър на T-Mobile, спечелен на различен търг, се състои от “средно 21 MHz средночестотен спектър” в честотната лента 3.45 GHz – така че не изглежда да е включен в опасенията на FAA за C-лентата. T-Mobile направи правилния ход, като прескочи mmWave 5G и премина направо към внедряване на ниски и средни честоти. В комбинация с ниския обхват 600 MHz 5G на T-Mobile и средния обхват 2.5 GHz, операторът ще разполага с достатъчно 5G спектър.