Един ден в Сардиния със Samsung Galaxy S22 Ultra и Google Maps


Винаги съм се вълнувал от два острова в Средиземно море — Сардиния и Корсика. Харесва ми специфичната им “автономност”, особеното богатство на нрави и обичаи, които можеш да срещнеш там и онази неповторима dolce vita островна култура, която можеш да почувстваш само на такива места. Дори и в южна Италия и южна Франция животът да тече по-бавно, то тук тече още по-лежерно.

Бяха ми казвали неведнъж, че не бива да посещавам острова в активния сезон, тъй като има пристанище за круизни кораби, поради което става непоносимо от туристически тълпи. Затова реших да експериментирам в едни от почивните майски дни. Прогнозата за времето предвещаваше дъжд, но всъщност бе учудващо приятно — свежо и съвсем малко прохладно вечер, следобед поваляваше за минути, колкото да освежи улиците, а веднага след това се разстилаше една спокойна майска вечер за вечеря на открито. Решението беше взето бързо и нямаше никакво време за подготовка, последни места в самолета, резервация, малък багаж и готово.

Екипиран само със Samsung Galaxy S22 Ultra и нищо друго, пристигнах около обяд в Каляри, основния град в Сардиния. Удоволствието да пътуваш само с едно устройство е несравнимо — без допълнителен GPS, без допълнителна батерия за някое устройство, без допълнителен фотоапарат. Galaxy S22 Ultra върши превъзходна работа — eдва ли има нещо, което да няма възможност да прави, неведнъж сме писали за него. Tова е първият смартфон в Galaxy S серията с вграден S Pen, разполага с изключителна издръжливост и безброй възможности за фотография и денем, и нощем. Нещо повече, тъй като Каляри е загадъчно красив нощем, тук на помощ идват революционните нови Nightography възможности за заснемане на Galaxy S22 UItra като 2.4um пикселен сензор. Да поясня — това е най-големият пикселен сензор на Samsung досега, позволяващ на обективите на камерата да улавят повече светлина и данни за удивителна оптимизация на светлината. В същото време, тъй като един от проблемите на нощните видеоклипове например са отблясъците, то усъвършенстваният Super Clear Glass обектив съдейства неимоверно при създаването на по-ясни нощни видеоклипове без никакви отблясъци. 

Чаровна част от пътуването е снимането на портрети — когато попаднеш в отдалечено място за кафе или обяд, заговориш се с местните хора, е толкова приятно да им направиш портрет. Galaxy S22 Ultra е снабден с AI функции в портретен режим, които позволяват да направите така, че всяка портретна (и не само) фотография да изглежда професионално. В допълнение към това, на ваше разположение са всички необходими инструменти, за изумително добър кадър, всеки път. Професионалните фотографи, а и не само, ще оценят, че Galaxy S22 Ultra предлага ексклузивен достъп до приложението Expert RAW, което включва разнообразен набор от инструменти за редактиране още по време на заснемане с камерата. А това наистина създава възможности да работите много върху вашите фотографии, което е сравнимо с всички топ DSLR камери. Възможностите за креативност са безпределни. 

Но, обратно към същината на пътуването — изследването на нови територии. Първа моя спирка е Cafe Antico Cagliari. Всичко започва през 1838 година, когато Лоренцо Канепа емигрира от едно малко градче до Генуа в Каляри и създава това малко кафе, което е чудесно за срещи. До днес това е едно от най-добрите места за сутрешно, следобедно или вечерно питие. Благодарение на Google Maps и различните възможности за ориентиране, които предлага инсталираното приложение на моя нов смартфон Galaxy S22 Ultra, го откривам мигновено. Тъй като по същото време и снимам, както и проверявам имейла си и се налага малко да работя, се убеждавам във впечатляващата издръжливост и мощна производителност на S серията. Нося телефонът си без допълнителен предпазен калъф, защото така се наслаждавам на красивия му дизайн, но е важно да се отбележи, че за първи път Samsung използват и за екраните, и за гърбовете на серията S22 най-новото и най-устойчиво защитно стъкло Corning Gorilla Glass Victus+. В допълнение към това — конструкцията е с Armor Aluminum — най-здравият алуминий в индустрията, създаден именно за това — всеки потребител да носи смартфона си спокойно, без да се притеснява.

Освен за да се ориентирам в Каляри, използвах Google Maps и за да намеря бързо университета, където имах работа, макар да има доста крила и филиали (тук на помощ идва т.нар. Street View режим). Междувременно се наложи да редактирам едно видео и да го изпратя. Мощната производителност на Samsung Galaxy S22 Ultra е безупречна, изключително добри резултати — той разполага с първия 4nm процесор в смартфон Galaxy. Нека да ви обясня какво означава това за днешния ден — когато трябва спешно да редактирам и пратя готово видео, мога да се насладя на всичките си най-използвани приложения, независимо дали в същия момент редактирам или изпращам видео, пиша имейл, стриймвам или работя нещо друго. Когато слагам телефона да се зареди напълно, тъй като ми предстои тежък следобед със запис на няколкочасови лекции в университета, буквално съм изумен от възможностите за 45W супер бързо зареждане.

По време на работата ми след това, използвам усилено S Pen. Припомням, че за първи път S Pen е част от устройства от S серия – и това е най-бързият S Pen, който Samsung някога е създавал, стилус с несравнимо високо ниво на реагиране. Представете си, че бързо трябва да водите записки по .pdf документ, при това в няколко различни цвята, както на мен ми се наложи — със 70% по-ниско забавяне този S Pen може да пише и рисува по-естествено на просторния екран на S22 Ultra, a приложенията да се използват по нови начини. Изумително е. Не нося тетрадки, не нося допълнителни листа, не нося нищо друго, освен този смартфон.

Резултатът е мобилно изживяване, различно от всяко преди. А веднъж приключил работа в университета, се запътвам за пица. Как да я намеря обаче. Знам само, че името е Cerere. Откривам я бързо с помощта на Google, проверявам менюто онлайн, поръчвам си пица, след 5 минути ще бъда там, а пицата вече ме очаква. Всичко е наред.