Нощем с Galaxy S23 Ultra

Нощната фотография е предизвикателство, защото — а) ако не се получи както трябва, разoчарованието е голямо и б) ако причината за това е техническа, още повече и в) това наистина е фотография, в която техниката има значение. Предизвикателство е и когато излезеш навън — търсиш нов тип светлина, това не е слънчевата светлина, а коренно различна. Отражение, неон, проблясвания, фарове на коли, стопове, блещукащи свещи, каквото се появи, а то все нещо се появява.

Новият Galaxy S23 Ultra е така нареченият верен спътник, който превръща нощната фотография не в предизвикателство, а в предимство и провокация. Когато знаеш, че в ръката си държиш мощно устройство, което притежава удивителни характеристики, единственото, което ти остава е да разтвориш сетивата и развиеш креативността си. С какво разполагам за нощните фотографии, които съм си наумил?

На първо място, изцяло подобрена камера с възможно най-големия сензор на Galaxy-оптимизирания Adaptive Pixel 200MP. Плюс — светлопоглъщащи пиксели и, ако случайно искате да снимате и видео, което аз не правя, тъй като се фокусирам върху фотографията, но ако се вълнувате от видео, тук има изключително добро видео стабилизиране и възможност за заснемане в 8К резолюция.

Второ, при нощната фотография е трудно да бъде постигната дълбочина и перспектива. Поради липсата на светлина, снимате близък обект, той е озарен, но иначе не се случва нищо в кадъра. И това в повечето случаи не води до добри резултати. При новия Galaxy S23 Ultra е възможно улавяне на нощни моменти с невиждана прецизност, а вие наистина ще бъдете изумени от дълбочината и перспективата, която камерите на смартфона предоставят.

Трето, визуалният шум, който — знаете още от филмовите фотокамери — вреди най-много на фотографиите през нощта, тук е на практика премахнат, заради нов алгоритъм за обработка на сигнала на изображението (ISP), който е задвижван от изкуствен интелект. В резултат на това са подобрени и детайлите на обекта, и цветовия тон.

Новите Nightography възможности изцяло променят начина, по който снимате нощем. В допълнение, изключително важно е, че може да заснемате в RAW режим и да обработвате след това кадрите си. Приложението Expert RAW, достъпно изключително за Galaxy, позволява да снимате и след това да редактирате като на професионална фотокамера от най-висок клас DSLR в RAW и JPEG режим, но без да носите въпросната гигантска професионална DSLR камера. Самото приложение се сваля директно на смартфона и може да се възползвате от всичките му възможности.

И това съвсем не е всичко, защото когато снимате нощем и осветеността наистина е слаба, представете си, че искате да направите затрогващ портрет, изразителен и все пак добре осветен, а всъщност получавате замъглен кадър, на помощ идва прецизната двойна оптична стабилизация на изображението (OIS), която помага вашите кадри да изглеждат добре от абсолютно всеки ъгъл.

Все повече се говори са изкуствен интелект и вероятно не разбираме достатъчно добре какви са възможностите, които предоставя, но тук, при нощната фотография, те са много изразителни. Така изведнъж, докато сте фокусирани върху обекта на заснемане, да речем две деца, които разхождат куче вечер, резултатът е впечатляващ. Изкуственият интелект анализира всеки детайл в кадъра, стига до там, че анализира прецизно дребни черти на лицето, косата, устата, очите. Питате се защо го прави ли? Защото, когато искате да получите жива и истинска нощна фотография, отразяването на динамичните характеристики на човека е много важно.

Извън нощната фотография, върху която се фокусирам дотук, може да говорим много дълго за подобренията при новия Galaxy S23 Ultra, но вие може да откриете всичко, което ви интересува в специализираните страници на Samsung. Много е важно само да допълня, че производителността на телефона е впечатляваща и невиждана досега, благодарение на чисто новата Snapdragon® 8 Gen 2 мобилна платформа и най-бързия Snapdragon до момента, разработен специално за Galaxy. Батерията? Ще се изненадате приятно, че без да бъде увеличен размера на телефона, тя е с повишена производителност. Когато говорим за фотографии и видео, графичният процесор е много важен, а той е с 41% по-бърз в сравнение с предходни модели. И не на последно място, дисплеят. Видно е с просто око — 6,8-инчов дисплей с намалени заобления. Това ви предоставя по-голяма и по-плоска повърхност, защото е важно да държите в ръцете си истинско технологично бижу, което ви дава на практика неограничени възможности да изразявате себе си, да работите и да се забавлявате навсякъде.

А сега, нощта продължава. Защото този път тествах телефона през нощта, а не през деня. Уверявам ви, безсънието си заслужава, а нощта наистина е млада и красива.