Да разберем съня: как навиците ни за сън се промениха през пандемията

С началото на пандемията от COVID-19 хората в цял свят започнаха да слагат на преден план здравето си и това да се чувстваш добре. Голяма част от това включва по-добро познаване на здравословните ползи от съня.

Сънят е презареждане на тялото и ума. Качественият нощен сън засилва както физическото, така и когнитивното здраве, и помага на хората по-добре да се справят със задачи, които изискват продължителни периоди на концентрация. Когато си добре отпочинал, например, работиш по-продуктивно, шофираш по-безопасно и мислиш по-задълбочено.

Като вземем под внимание въздействието, което пандемията имаше над нашето ежедневие, си струва да изследваме как нашият сън може да се е променил като резултат от това.

Нека разгледаме по-подробно как продължителността на съня и неговото качество са се променили по света от началото на пандемията, като видим какви са моделите на съня на потребителите на приложението Samsung Health.

Продължителност на съня спрямо ефективност: защо има значение

Когато става дума за сън, по-голямата продължителност не означава непременно по-добро качество. За целта на този анализ, продължителността се отнася към количеството време, прекарано в леглото докато се опитваш да заспиш, докато ефективността на съня измерва процента от време, прекарано в леглото, което действително прекарваме в сън.

Докато промените в навиците и начинът на живот по време на пандемията накараха хората да спят по-дълго, изглежда няма пряка взаимовръзка между продължителността на съня и неговата ефективност.

Всъщност, въпреки че повечето хора по света се радват на по-дълъг сън спрямо времената преди пандемията, на практика качеството на съня, погледнато като цяло, спада.

Освен това резултатите варират според пола. Докато и мъжете, и жените си почиват повече спрямо времето преди пандемията, при мъжете не само с повече се е увеличила продължителността на съня, но при тях също така се наблюдава по-голям спад в качеството на съня в сравнение с резултатите при жените.

Възрастта е още един фактор, който разкрива интересни данни. Докато представителите на всички възрастови групи като цяло са започнали да спят по-дълго, ефектиността на съня всъщност намалява с увеличаване на възрастта. Изключение правят хората на възраст между 20 г. и 39 г., при които се наблюдава скок в качеството на съня. Също така тази възрастова група е единствената, която показва значително увеличаване както в продължителността, така и в ефективността на съня.

Как пандемията промени навиците за сън в отделни държави

Изследвахме подробно данните от 16 държави, където хората използват приложението Samsung Health най-много, за да видим как тенденциите варират според региона. Докато във всичките 16 държави се наблюдава увеличение в продължителността на съня – като средно хората се будят по-късно от преди – ефектът върху ефективността на съня не е еднозначен.

Промените в навиците за сън, специфични за отделните региони, могат да се разгледат така:

 • Докато продължителността на съня остава най-дълга – както преди, така и след пандемията – във Франция, ефективността на съня в страната е намаляла.
 • Потребителите в Корея са регистрирали едно от най-големите увеличения в продължителността на съня и в качеството му по време на пандемията, но все пак остават под средното за света.
 • В САЩ е регистриран най-големият спад в ефективността на съня сред всички изследвани региони.
 • Докато в Германия се наблюдават най-високи резултати за ефективност на съня от преди това, след старта на пандемията в страната се наблюдава най-сериозният спад по този показател.
 • В Аржентина е отчетена най-високата ефективност на съня след началото на пандемията.
 • Докато Индонезия е била страната с най-ниска ефективност на съня преди пандемията, по този показател като първенец вече се отличава Виетнам. Също така, сред всички 16 държави, участвали в изследването, в Индонезия се наблюдава най-голямото подобрение в ефективността на съня от предпандемичните към пост-пандемичните нива.
 • Индонезия също така е страната, където се отчита отлагане на времето за събуждане със средно 11 минути след старта на пандемията. Тя е била и остава държавата, която регистрира най-ранните часове на събуждане.
 • Мексико е страната, където се отчита най-голямата промяна в часовете за заспиване и събуждане. Времето за лягане се е променило средно с 11 минути, а времето за събуждане се е отложило средно със 17 минути.

Как можеш да подобриш качеството на съня си

Често се твърди, че здравословният сън за средностатистическия възрастен човек е 8 часа на нощ. Резултатите обаче показват, че качеството на съня също е важен фактор, който трябва да се взема под внимание. Затова функцията Sleep tracking е един ефективен начин да разберем по-добре нашите модели на сън, за да постигнем по-качествена нощна почивка.

Много притежатели на Galaxy устройства се възползват от нея, като 50% от Galaxy Watch потребителите проследяват съня си поне веднъж седмично. 40% от тях го проследяват повече от три пъти седмично. За да управляваш съня си по-добре, разгледай съветите за използване на смарт часовник от серията Galaxy Watch  и помисли дали да приложиш някои от тях, за да бъде всяка нощ възможно най-релаксираща.

 • Проследявай моделите си на сън: Функцията Sleep Score ти дава подробни данни за това кога навлизаш в дълбоката фаза на съня, в REM фазата, както и как се променят часовете на заспиване и събуждане.
 • Разбери по-добре качеството на съня си: С проследяване на нивото на кислород в кръвта и засичане на хъркането, можеш да научиш повече за това как спиш, както и за цялостното ти здравословно състояние.
 • Опитай програма за управление на съня: С функцията Sleep Coaching получаваш персонализирано ръководство за подобряване на съня на базата на твоите навици, визуализирани с едно от осем животни символи на съня, за да ти помогне да разбереш по-добре и да подобриш съня си.
 • Създай идеалната среда за сън: Мястото, където спиш, е също толкова важно, колкото и това как спиш, затова помисли дали да добавиш автоматична настройка на температурата и осветлението в дома ти, за да се увериш, че средата за сън е оптимална.

Related Posts