Успя ли 5G да отговори на очакванията през 2021 г.

2021 г. беше динамична година за мобилните мрежи от пето поколение (5G). Тяхното развитие продължи, но може би не с очакваното огромно темпо. Има няколко причини за това, но въпреки трудностите 5G все пак постигна значителен напредък и положи основите за бърза експанзия.

Според прогноза на Research and Markets глобалният пазар на 5G инфраструктура ще е около 13 млрд. долара през 2021 г. Това ще е началото на огромен ръст, който до 2026 г. ще увеличи пазара до 115.4 млрд. долара със среден ръст 55% на година.

Всичко, свързано с 5G, вече е готово за значителен ръст. Същата прогноза отбелязва, че през 2020 г. пазарът на 5G IoT е бил 1.5 млрд. долара, докато до 2026 г. ще достигне 40 млрд. долара.

Сбъднаха ли се прогнозите

Една от основните прогнози за 2021 г. беше, че 5G ще е „двигател“ за по-бързото навлизане на Open RAN стандартите в индустрията. Това обаче не се случи точно така. Open RAN действително беше доста голяма тема в брашна, но това не доведе до масовото му приемане от телекоми и производители. Дори напротив, през втората половина на годината имаше няколко критични доклада за подхода, които изтъкваха неговите недостатъци.

Все пак и телекомите, и производителите казват, че не се отказват от Open RAN и продължават да подкрепят идеята. Развитието ѝ обаче ще стане по-бавно от първоначалните желания на някои и все още има работа по изглаждането на стандартите, за да може всичко да се случва според обща рамка и O-RAN действително да е „отворена“ за всички.

5G антена

Други важни тенденции за 5G през годината бяха мрежовите срезове и навлизането на mmWave. Тук нещата се развиха малко по-положително. И двете технологии действително се радваха на голямо внимание. Експериментите с тях изобилстваха, като много от тях вече стават и реалност. Телекомите откриват все повече потенциални приложения и ползи на мрежовите срезове, включително за частни мрежи, заделяне на капацитет за конкретни услуги и т.н.

mmWave също се превръща постепенно в една от основните посоки на развитие на 5G. Очаквано, Sub-6GHz версията навлиза по-бързо, тъй като тя предлага по-голям обхват с по-малко клетки. Винаги обаче се очакваше, че след това mmWave ще стане фокус на телекомите и те ще развиват и тази технология. Това вече се случва, като темпото обаче е доста различно. Verizon например обяви, че е преизпълнила плана си за годината, като е инсталирала над 14 000 нови 5G Ultra Wideband клетки в САЩ. В други региони на света mmWave навлиза по-бавно, но все пак нагласите са, че тази технология ще бъде в полезрението на все повече телекоми.

Трудностите

Навлизането на 5G като цяло сякаш не беше с огромното темпо, с което се очакваше в началото на годината. Имаше доста причини за това. Търговете за честоти се забавиха в много държави, включително и сред европейските. На места това забави експанзията им с близо половин година.

Сериозен проблем се оказа и недостигът на чипове. Той засегна значително производството на оборудване за телекоми, като в някои случаи чакането на поръчани устройства е над 20 седмици – повече от двойно на нормалното. Това се отразява на скоростта, с която телекомите могат да изграждат 5G мрежите си.

5G chips

Все пак мобилните мрежи от пето поколение преодоляха едно от най-важните предизвикателства – съмнението на хората. Проучванията на телекомите показват, че клиентите им са много доволни от 5G мрежите и наличието им се превръща в един от решаващите фактори при избора на услуга.

Има и ръст на интереса на клиентите към 5G услуги извън мобилния достъп. Например фиксиран 5G интернет. Той е подходящо решение за стари сгради, които да разполагат с високоскоростна връзка без да се налага прокарване на инфраструктура вътре в тях.

Общото впечатление от представянето на 5G през 2021 г. е, че технологията завърши процеса по полагане на основите за бързия си ръст. Основните предизвикателства са решени, клиентите са заинтригувани. От тук насетне предстои решаването на недостига на чипове и още някои регулаторни забавяния, но като цяло скоростта на навлизането на 5G вече трябва да се увеличи и технологията да стане масово достъпна.