Google поема ключова роля в мрежовите 5G срезовете (network slicing)

Чудите се какво точно е network slicing? Точното определение е мрежова архитектура, която позволява множество виртуализирани и независими логически мрежи да оперират върху една и съща физическа мрежова инфраструктура. Всяко мрежово парче е изолирана мрежа, пригодена да изпълнява различни изисквания, зададени от конкретно приложение.

5G Network Slicing Explained

След като миналия месец бе представен Google Distributed Cloud и Android 12, тази седмица Google обявиха, че най-новата ѝ операционна система за смартфони ще включва поддръжка на 5G network slicing.

Операционната система начално ще бъде използвана в служебни телефони, като ще насочва всички изпращани и получавани данни от дадено устройство през мрежовите срезове, предоставени от мобилния оператор на компанията. Android 12 дава възможност на операторите да управляват срезовете с помощта на нов механизъм за динамичен контрол, наречен User Equipment Route Selection Policy (URSP). URSP позволява на устройствата автоматично да превключват между различни мрежови срезове в зависимост от това кое приложение използват. Например някой, който работи за финансова институция, може в един момент да се нуждае от високо защитено “мрежово парче” за изпращане/получаване на чувствителни корпоративни данни, а след това да се нуждае от надеждно мрежово парче с ниско времезакъснение, за да участва във видео среща.

Google заяви, че вече е провела “network slicing” тестове с Ericsson и Nokia. Те са използвали тестови версии на скоро пуснатия смартфон Pixel 6, работещ с все още неиздадената операционна система Android 12, като устройството е било свързано към множество 5G мрежови срезове, управлявани чрез URSP. 

Pixel 6 with Android 12 OS

Google все още не е определила конкретен срок за започването на корпоративното ползване на мрежовото нарязване с Android устройства. Това е разбираемо, тъй като трябва да се съберат много други елементи, за да могат да се предоставят търговски услуги за 5G network slicing.

Действително, мрежовото нарязване се очаква от дълго време, но след като 5G Standalone услугите най-накрая започват да навлизат в търговски мащаб, не би трябвало да е дълго докато я видим в действие.

Въпреки това мненията за стойността на network slicing пазара варират. GSMA смята, че до 2025 г. той ще допринесе на операторите приходите в размер на 300 млрд. долара. По-рано тази година ABI Research прогнозира, че до 2026 г. приходите от 5G мрежово нарязване ще надхвърлят 20 млрд. долара, което ще се дължи основно на производството, свързаните превозни средства и логистиката.

“5G slicing е една от ключовите области на иновации, които ще позволят на мобилните оператори да получат възвръщаемост на инвестициите си в 5G, като предложат сигурна и динамична мрежова платформа на предприятията”, казва Анкур Джаин, инженерен директор в Google Cloud. “Междувременно за предприятията истинската стойност на мрежовото нарязване ще се реализира, когато екосистемите за устройства, мрежи, облачни услуги и приложения работят заедно безпроблемно и автоматично.”

Different industries

Успоредно с това все повече телекоми преминават към виртуализирани мрежи в подкрепа на внедряването на гореспоменатия 5G SA, което проправя пътя за 5G network slicing. Тъй като тези разгръщания се увеличават, телекомите ще търсят партньори, които могат да улеснят приемането ѝ в предприятията и да им помогнат с внедряването и управлението. Именно тук влиза Google.

“За да отключат стойността на 5G slicing, операторите трябва да обмислят как искат да участват в по-широката 5G екосистема, която бързо се разширява отвъд обикновената свързаност”, пише Джаин. “С устройствата Pixel, операционната система Android, разпределения облак на Google и приложенията, в партньорство с телекомите, Google създава оптимална стойност както за доставчиците на 5G, така и за предприятията.”