Ще се забави ли навлизането на 5G мрежите заради недостига на чипове

Световната компютърна индустрия вече повече от половин година изпитва сериозен недостиг на чипове. Той се породи миналата година заради няколко фактора, които могат да бъдат обобщени чрез пандемията. Първоначално повлияни бяха компоненти като видеокарти и устройства като лаптопите. Постепенно обаче недостигът започна да пречи сериозно и на цели индустрии, включително производството на автомобили.

Всичко това се случва във важен момент и за телекомуникационната индустрия. Тя е в процес на активно изграждане и съответно популяризиране на мобилните мрежи от пето поколение (5G). Очакванията към 5G са много големи, като телекомите инвестират милиарди в бързото навлизане на новите технологии. Колкото по-бързо се случи това, толкова по-скоро ще могат да предлагат очакваните гъвкави услуги за бизнеса, както и да започнат да доказват на практика толкова рекламираните ползи на 5G.

Какво се случва

Само че това ще се забави заради недостига на чипове. Още през май т.г. американската Федерална комисия по комуникации (FCC) потърси отзиви от телеком индустрията как липсата на компоненти ще се отрази на бранша и какво може да се направи. Месец по-късно институцията вече имаше отговори от водещи асоциации и компании.

Асоциацията на телекомуникационната индустрия (TIA) отговаря, че недостигът на чипове се е „отразил на почти всеки аспект на сектора – от инфраструктурата и продуктите като рутери, суичове и базови станции, до продуктите за потребители като лаптопи, телефони и компютри“. Други организации споделят сходни мнения, като отбелязват, че макар някои производители да успяват да се справят и да осигуряват наличности, като цяло недостигът може да създаде сериозни проблеми, ако не се оправи скоро.

5G chips

Асоциацията за осигуряване на безжична връзка в селските райони (RWA) е от малкото, които дадоха и повече конкретика. Тя казва, че нейните членове чакат между 8 и 12 месеца за оборудването, което им е нужно, за да обновят мрежите си. По-малки местни оператори като Gogo например вече обявиха, че ще отложат старта на 5G мрежата си за 2022 г. заради липса на оборудване. Пред Reuters Nokia коментира, че „би било наивно някой да каже, че няма сериозен недостиг и най-вероятно той ще продължи още година или дори две“.

Асоциацията за интернет и телевизия (NCTA) също казва, че членовете ѝ сега трябва да чакат по повече от година от момента на изпращане на поръчка до получаване на оборудването. Поради тази причина те са ограничили увеличаването на покритието в нови райони.

Чипове за всички, но по-натам

„Причината е, че ръстът на търсенето надскочи производствения капацитет и индустрията не определи правилно това“, казва председателят на борда на Qualcomm China Менг Пу пред Nikkei Asia.

„Проблем е и желанието на много компании да изкупуват наличности, за да си увеличат запасите, което допълнително влошава глобалния недостиг“, казва Ху Жиангу, зам. председател на Индустриалната асоциация на производителите на полупроводници в Гуандун.

5G chips

Goldman Sachs изчислява, че около 169 индустрии само в САЩ са засегнати от проблема и това ще увеличи разходите им с между 1% и 3%. Глобалният пазар на компютри също прекъсна доброто си представяне и записва забавяне на ръста си заради липсата на чипове и по-високите цени.

В момента няма много какво да се направи. Производителите на компоненти инвестират в увеличаване на капацитета, но част от тях са пестеливи, за да не се получи ситуация, в която след две години ще има свръхпредлагане и неизползвани производствени мощности.

Прогнозите на Gartner са, че към втората четвърт на 2022 г. наличностите ще са достатъчни за справяне с проблема, а до края на 2022 г. ще има достатъчно за всички индустрии. Някои от тях дори ще могат да видят резултати по-рано, още тази година. Тези прогнози обаче идват с важни уточнения. А именно, че това ще е така, ако контролът над пандемията продължи с добри резултати и икономиката реализира очакваното възстановяване. В противен случай трудната ситуация може да продължи и през 2022 г.