Как 5G технологията може да промени бъдещето на музиката

Чрез поддръжка на добавена реалност, по-добро излъчване на живо, дистанционна колаборация и др., 5G може да помогне на артистите да реализират своите виждания за феновете на по-голям мащаб.

Музика

Танцувайте с холограма на любимия си изпълнител на своя 5G телефон. Или гледайте как нашумелият рапър изпълнява най-новите си песни в 360-градусов виртуален свят във вашия хол. Това са някои от новите музикални преживявания, които стават възможни благодарение на 5G.

Въпреки че не се нуждаете от 5G, за да слушате любимия си музикант, комуникационната технология вероятно ще играе голяма роля в бъдещето на музиката.

5G може да бъде мощен инструмент за свързване на музикантите и техните фенове, подкрепяйки музикалните тенденции, които включват виртуална реалност, добавена реалност, подобрен стрийминг и др. Феновете могат да се присъединят към събитията, когато не могат да присъстват на живо, и да се потопят дълбоко във визията на изпълнителите, като получат достъп до множество кадри от различни ъгли и виртуални светове, създадени в съпровод на музиката.

Технологиите винаги са увеличавали музикалните възможности

От изобретяването на първия електронна колона насам, музикалните технологии осигуряват все по-добри изживявания. Музикални технологии като дигитални софтуери, DJ пултове, електронни барабани и синтезатори доведоха до десетки нови музикални жанрове. Те промениха и личното потребление на музика. Преминахме от масивни грамофони и шестметрови тонколони към портативния Walkman и iPod, а сега и към стрийминг на телефоните.

С 5G това съчетаване на технологиите с музиката прави още един скок напред. Очаква се до 2028 г. приходите от 5G медии и развлечения да достигнат 1.3 трилиона долара., според Insider Intelligence.

Как 5G може да даде тласък на музикалните иновации

Нарастващата достъпност на 5G технологията се очаква да промени начина на създаване и ползване на музика, независимо дали записвате в професионално студио или в гаража си, дали посещавате концерт или слушате в колата си.

Преобразяване на концертите на живо

5G може да преобрази преживяването на живо. На големите стадиони то може да даде възможност за множество различни камерни ъгли, така че феновете да се почувстват сякаш са отпред на сцената. Ако искат, те също могат да се фокусират върху конкретен изпълнител, например беквокала или китариста .

5G Концерт

Освен това, използвайки персонализирано аудио през 5G, феновете на музикални фестивали със слушалки с висока разделителна способност би трябвало да могат да блокират разсейващите фактори и да чуват качество на звука, равностойно на това, което излиза от миксиращия пулт. Те могат дори да изберат да фокусират звука си върху един инструмент в групата.

Придвижването в залата за концерти на живо също би трябвало да стане по-удобно, тъй като услугите за ориентиране с добавена реалност водят до тоалетната, щанда за концесии или най-близкия изход.

Потапяне в музиката

Списание Rolling Stone прогнозира, че влиянието на 5G ще се отрази на музикалните тенденции отвъд концертите, тъй като участниците в музикалния бизнес търсят нови възможности.

Предаванията на живо ще станат още по-привлекателни, тъй като 5G позволява на изпълнителите да предоставят на своите фенове комплексни дигитални изживявания в почти реално време. Изпълнителите биха могли да включат добавена реалност – технология, която може да натрупва дигитални визуални елементи и звук върху представата на потребителя за реалния свят, за да осигурят по-богато артистично преживяване. 

За да проучат тези възможности, Capitol Music Group, Motown Records и 5G Labs на американския телеком Verizon се обединиха, за да създадат програмата “Нови технологии и Изгряващи изпълнители”, която използва 5G и edge computing (крайни изчисления). Музикантите в 5G лабораторията на Verizon в Лос Анджелис имат достъп до виртуална продуцентска сцена, задвижвана от 5G, студио за обемно заснемане за създаване на холограми, технология за създаване на игри и набор от инструменти за производство на разширена реалност.

Артистите вече могат да изграждат цели дигитални светове, като използват същата технология, която се използва за създаване на видеоигри, за да вдъхнат живот на творческата си визия”, заяви Андрю Зарик, ръководител на отдел “Партньорски дейности” във Verizon 5G Labs. “Това изцяло променя начина, по който артистите взаимодействат с феновете сега и в бъдеще.”

С помощта на програмата рапърът и певец TheHxliday проектира 360-градусов виртуален свят, който се превръща от пустинен пейзаж с подскачащи луни в буйна гора с пеперуди за 20-минутното му изпълнение на “Най-красивото бедствие”. С помощта на 5G Verizon успя да запише и излъчи изпълнението по начин, който почти елиминира страничните ефекти от компресията на изображението, видими с просто око.

Също така, изпълнителката Asiahn използва инструментите в 5G Labs, за да създаде преживяване с добавена реалност за феновете. Екипът на лабораторията използва обемно заснемане, за да създаде холографско видео изпълнение на танца на Asiahn. Когато пуснете музикалния клип, приложението наслагва Asiahn в собствения ви хол, пренасяйки изпълнителя в личното ви пространство. Превключете наличните режими и ще видите дисплей със северни светлини, на който текстовете на песните летят, докато слушате песента. В “режисьорския” режим изпълнителката е в стаята с вас и разказва за видеоклипа и историята зад него.

“Това разширяване на това двуизмерно дигитално видео във физическия ви триизмерен свят е показателно за това какви според нас ще бъдат възможностите за музикалната индустрия занапред”, казва Андрю Зарик. “Това не е просто да се облегнете назад. То е интерактивно, то е потапящо. И започва да измества забавлението от преживяване на една платформа към мултиплатформено преживяване, достигащо до феновете, където и да се намират.”

Сътрудничество между различните континенти

Технологиите, съчетани с нуждата от дистанционни връзки породена от пандемията, също стимулират засиленото онлайн музикално сътрудничество чрез платформи като BandLab и Kompoz.

Музиканти от цял свят се срещат заедно от разстояние. Групата Veltrons, чиито членове са от Лондон, щата Ню Йорк, Ванкувър и Сан Франциско, се запознава чрез приложението за музикално сътрудничество Endless и създава два албума, въпреки че никога не са се срещали на живо.

Макар че този вид онлайн музикално сътрудничество вече се случва, високата ефективност на 5G мрежите би трябвало да го направи по-безпроблемно – което означава, че феновете могат да видят още по-вълнуващи съвместни проекти в бъдеще.

Всеки има възможността да създава

Макар че музикалните групи, подкрепяни от големи продуцентски лейбъли, вече разполагат с ресурсите за създаване на невероятни високотехнологични преживявания за феновете, 5G ще помогне да се направят музикалните технологии по-достъпни за всички, казва Зарик. Вече сме на път да го постигнем.

“Ако имате iPhone, вие вече сте филмов продуцент“, каза Зарик. “Така че можете да направите свой музикален видеоклип, можете да публикувате в TikTok, можете да намерите начин да създадете своя аудитория. И между другото, телефонът в ръката ви започва да се предлага с нови и невероятни функции, като например възможност за 3D сканиране.”

“Тези инструменти вече не са само в сферата на хората, които имат пари и достъп”, каза той. И това може да промени вида на музиката, която всички ще слушаме в бъдеще.

“Това наистина започва да води до нова вълна от артисти с нови форми на творческо изразяване”, каза Зарик, “и започва да разкрива нови устойчиви начини за печалба от работата им.”