Готова ли е Open RAN да превземе индустрията

Open RAN трябва да отговори на много големи очаквания, но изглежда нещата не вървят по план. Целта на Open RAN е да „развърже ръцете“ на мобилните оператори и да им позволи да използват оборудване от разнообразни производители, без да зависят от конкретна компания. Това изисква самите производители да създават устройства и платформи, които са взаимосъвместими.

Ползите от подобен подход биха били за всички, защото означава повече възможности за продажба и използване на оборудване от телекоми по целия свят. Очаквано, идеята се радва на голям интерес и оптимизъм от индустрията. Въпреки това обаче реалната реализация сякаш не върви спрямо нагласите.

„Предстои дълъг път“

Бляскавата концепция на Open RAN трябваше да бъде издигната до центъра на вниманието чрез навлизането на мобилните мрежи от пето поколение (5G). Прогнозите бяха, че именно чрез 5G Open RAN Ще завладее телекомуникационната индустрия. Според доклад на CCS Insight обаче това далеч няма да се случи точно така.

Open RAN все още е в много ранна фаза на развитие. Имайки предвид времето, което е нужно, за да се развие до по-интегрирана екосистема от решения, най-вероятно няма да играе нещо повече от поддържаща роля в 5G интеграцията“, казва Кийстър Ман, ръководител на екипа, направил доклада, цитиран от LightReading.

Според него Open RAN все още не е доказана технология за използване в голям мащаб. Процесът по спечелване на доверие няма да е лесен и ще отнеме доста време. „Има неоспорима инерция, но ще са нужни няколко години преди да видим по-осезаемо отражение върху пазара“, казва Ман.

Докато това се случи, Open RAN ще си проправя път в нишови сегменти като частни 5G мрежи, например. Според Ман използването на технологията от компании като Rakuten Mobile и Dish Network (големи привърженици на концепцията), това може да ограничи потенциала на някои от платформите им поне на първо време.

Cell Towers
Ще се случи, но по-натам

В средата на ноември т.г., в Париж беше открита новият център за интеграция на Open RAN от оператора Orange. Компанията планира от 2025 г. да започне да купува само мрежово оборудване, което използва Open RAN. Целта на компанията е новият център да мотивира Европейския съюз да подкрепи концепцията и да помогне за изграждането на силна екосистема, която да поддържа и развива Open RAN технологии.

Центърът ще помогне на Orange да опознае Open RAN и да развие технологии, които да използват концепцията. Също така новият център ще се използва за помощ за изграждане на единни стандарти и подход за Open RAN технологии, за да могат да ги внедрят в бъдещото оборудване за всички.

Очевидно, всичко това ще отнеме време. Пазарът е традиционно фрагментиран, има дългогодишни „традиции“ и ще са нужни усилия докато те бъдат преодолени и Open RAN се радва на доверие. Според CCS Insight 5G ерата ще премине в подготовка на Open RAN за обещаното бляскаво бъдеще. Едва с 6G ерата обаче, Open RAN вече ще има изградено доверие, достатъчно развит пазар и интерес, така че да бъде възприемана като неотлъчна част от оборудването за тези мрежи.

Ако тази прогноза е вярна, то Open RAN ще има голям възход едва следващото десетилетие. Дотогава тя ще продължи да бъде нишова тема, което всъщност не е лоша новина. Тя ще има достатъчно голям пазар и разнообразни възможности в различни посоки, чрез които да се докаже и да положи основите за големия си възход.