Недостигът на чипове може да попречи на навлизането на 5G сред потребителите

Интересът към мобилните мрежи от пето поколение (5G) расте все по-бързо, с което прогресивно се увеличава и търсенето на съвместими устройства. Всичко това е перфектната ситуация, която очакваха производителите на мобилни устройства, но има проблем.

Глобалният недостиг на чипове продължава, като започва да засяга все повече индустрии. Първи бяха автомобилните производители, след това лаптопите и различни хардуерни компоненти. Недостигът постепенно достигна все повече браншове и дори засегна производителите на оборудване за 5G инфраструктура. При много от тях вече се налага чакане от по няколко седмици и дори месеци за получаване на поръчано оборудване.

През последните седмици недостигът започна да се отразява и на производителите на смартфони. Първоначално много от тях допринесоха за проблемите в другите браншове, тъй като се презапасиха с чипове. Това им позволи по-дълго да устоят, но нямаше как решението да е вечно. Основен губещ от това може да е 5G, поне за известно време.

Къде ми е телефонът?

Първите индикации за проблеми и при производителите на смартфони се появиха през лятото. Huawei например положи много усилия да се запаси с максимум чипове, като компанията имаше проблеми и заради санкциите на САЩ. Ричард Ю заяви пред CNBC, че заради санкциите и недостига на чипове, тя не може да предложи 5G в модела P50.

Също в началото на лятото и Samsung предупреди, че заради недостига на чипове, доставките на смартфони може да паднат с до 20% спрямо предишното тримесечие. Alphabet пък заяви, че ще пусне смартфона си Pixel 5a 5G само в САЩ и Япония и постепенно ще добавя нови държави според наличностите.

Цените на някои от устройствата също се повишиха леко, за да компенсират недостига и заради голямото търсене. А според данни на Counterpoint Research, търсенето на смартфони през първото тримесечие на 2021 г. е скочило с 20% спрямо година по-рано. Обикновено това е най-слабото тримесечие, но възстановяването от пандемията даде своя отзвук, който допълнителни засили недостига на чипове. Xiaomi също беше сред засегнатите компании, като обяви, през The Wall Street Journal, че това е проблем за много индустрии.

5G iPhone

На фона на всичко това Apple беше едно от изключенията на правилото. Компанията дълго време не показваше признаци на проблем. Тя беше предупредила, че очаква известни трудности, но такива нямаше. Това се промени през октомври, когато Bloomberg обяви, че Apple планира свиване на производството на iPhone 13 с до 10 млн. броя до края на годината. Тя ще произведе 80 млн. бройки от модела, вместо предвидените 90 млн., тъй като и двата ѝ основни доставчика Broadcom и Texas Instruments не могат да изпълнят заявките навреме.

Данните показват, че през същия период миналата година времето за изпълнение на поръчките е било средно около 12 седмици, а сега е 21.7 седмици, което е исторически рекорд. Като най-голям клиент Apple успяваше да избегне недостига и големия ръст на цените, но вече дори и тя няма тази привилегия.

Докога така?

Прогнозите са разнопосочни, но очакванията са, че промяна ще има най-рано през пролетта на следващата година. Едва тогава повишаващият се производствен капацитет ще може да компенсира изоставането и да започне да отговаря на търсенето. В зависимост от индустрията, достатъчно чипове може да има още в началото на 2022 г. или чак през втората ѝ половина.

Последният анализ и прогноза на BayStreet Research сочи, че липсата на чипове ще ограничи навлизането на 5G при смартфоните, макар и минимално. Очакванията бяха, че първоначално се очакваше 100% от всички нови модели смартфони да предлагат 5G. Сега това ще се случи за 95% от моделите, като тенденцията ще продължи „в близко бъдеще“, без да уточнен конкретен срок.

5G chips

Според прогноза на Strategy Analytics, въпреки трудностите 5G ще навлезе сред масовия потребител по-бързо спрямо 4G. Компанията очаква 50% от всички продадени смартфони през 2023 г. да са с 5G. Така времето за 50% дял на 5G ще е 4 години при 5 години за 4G. Скоростта на навлизане обаче е по-бавна от максималния потенциал на 5G и причината е именно в липсата на чипове.

Това има и своята положителна страна в дългосрочен план. Интересът на потребителите към 5G няма да стихне дори може да бъде подсилен заради положителните отзиви на тези, които вече имат досег до технологията. T-Mobile например казва, че вече отчита „невероятен ръст в използването на 5G данни“, като потребителите на най-високите планове използват средно по 35GB на месец. Те стриймват средно 39% повече видео и 36% повече трафик за социални мрежи спрямо стандартните планове. Освен това използват и функцията за гореща точка на телефона си два пъти повече.

Видимо е, че потребителите на 5G са доволни и ще споделят този факт с близки и познати, което ще увеличи и техния интерес към технологията. Така, когато най-сетне има достатъчно чипове за всички, 5G ще компенсира всякакво натрупано изоставане. А през това време телекомите могат да се възползват да подготвят мрежите си за неизбежния рязък скок на потреблението.