Samsung Galaxy Watch5 – когато часовникът е много повече от часовник

Първата задача, на която реших да се посветя с новия часовник на Samsung, е сънят. В общи линии винаги съм вярвал, че спя добре, заспивам на всяко удобно място и това за мен не е никакъв проблем. Но никога не съм диагностицирал съня си. Знам колко важно е това, знам какви сериозни лаборатории и изследователски центрове има, но не съм събирал смелост, нито пък намирал време да се посветя на изследване на съня си. Освен това – еднократен мониторинг на съня няма да донесе кой знае какво, тъй като точно в този момент може да съм в отпускарски спокоен период и всичко да е наред или тъкмо обратното. Нещо повече, понякога данните за съня не са достатъчно, необходим е по-сериозен мониторинг на физическото състояние.

Тук на помощ идва Samsung Galaxy Watch5. Новият смартчасовник на Samsung буквално впечатлява със сензорни технологии от най-висш клас, които работят непрекъснато за най-важното – да сме наясно по всяко време за здравословното си състояние, да го познаваме, да го разбираме по-добре, да използваме информацията адекватно. Защото наистина е едно да искаме да живее здравословно и коренно различно да имаме възможност задълбочено да проследяваме данни, които ни дават важна и полезна информация за нашия физически и здравословен статус.

Да започнем от ултимативния сензор, наречен BioActive сензор. Това е сензор, който — меко казано – слага в джоба си всички други подобни сензори, тъй като безусловно отваря нова страница в днешните възможности за мониторинг на здравословното състояние. Самият сензор всъщност е революционно съчетание от три мощни сензора, които измерват здравословните показатели – сърдечният ритъм се измерва по оптичен път; електрическата активност на сърцето също се отчита, както и биоелектрическия импедансов анализ, за да предостави екстензивни данни относно сърдечния ритъм и нивата на кислород в кръвта, кръвното налягане и девиации, както и телесните показатели като процент мазнини, скелетна мускулатура и други. Всичко това вероятно звучи стресиращо на пръв поглед, тъй като всеки човек, подложен на подобен мониторинг, би се уплашил. Само си представете – да носите на китката си уред, който наистина непрекъснато следи какво се случва в тялото ви. Ще ви успокоя, смартчасовниците на Samsung са толкова умни, че всъщност имат възможност да отчитат и нивата на стрес при вашите общи уелнес и фитнес цели.

Добавете към всичко това и възможността чрез този смартчасовник да проследявате и вашето кръвно налягане, както и да правите електрокардиограма директно от китката си. Така наистина може да следите сърдечното си здраве всеки ден.

Когато говорим за здравни показатели, много е важно те да са точни. Възможно е сензорите да бъдат съвършени, но ако нямат достатъчно възможност да извличат данни, какво от това. Както и обратното – може да създадем условия за предаване на данни, но пък да нямаме качествени сензори. При Galaxy Watch5 за това е помислено, тъй като е увеличена контактната повърхност на китката, за да може наистина всички здравословни показатели да бъдат проследени с възможно най-голяма точност.

Освен съня, за който стана дума и към който ще се върна след малко, много е важно да се разбере, че технологията на Samsung е така ориентирана, че дава възможност на всеки потребител да разбере моментния си здравословен статус. Не е достатъчно да имате само желание и интерес към здравословния начин на живот. Важно е да познавате добре и физическото си състояние, тъй като това създава неподозирани възможности за постигане на вашите ежедневни цели. Знаете ли например, че измерването на телесния състав осигурява пълна моментна снимка на цялостното ви телесно състояние. Какво от това ще кажете – появяват се някакви данни, какво да правим с тях? Не само, че има какво да правите, ами анализът и препоръките са пред очите ви. Galaxy Watch5 предлага на база тези данни индивидуален план за поставяне на лични цели, както и лесно ръководство за персонални тренировки, както и поетапно проследяване на прогреса. Това се случва и по време и след вашата физическа подготовка. Ако правите упражнения, във времето за почивка този смартчасовник е в готовност след извличането на данни от процеса на възстановяване като сърдечен ритъм, за да ви предостави персонализирани препоръки за консумиране на вода на база интензитета на потене.

Връщаме се, обаче, към съня, защото започнахме с него. Пълноценният сън е изключително важен за здравословния начин на живот и този смартчасовник наистина помага да спите по-добре. Аз имах възможност да изуча навиците си за сън с помощта на функцията Sleep Scores (няма да ви давам лични данни, но бях донякъде заблуден, че спя добре). Много е важно, че сензорите проследяват внимателно и детайлно фазите на съня, както и нивата на хъркане. Но което е още по-важно, че веднага след това получавам изключително адекватни и смислени напътствия за сън с любимата ми функция Sleep Coaching.

Тази функция ме изненада с месечна програма, която вече спазвам и се чувствам значително по-добре.

Разбира се, интеграцията с Google е на най-високо ниво, тя ми помага освен да записвам всички данни, да имам достъп навсякъде, да се забавлявам, но и да геолокирам стъпките си. Samsung Galaxy Watch5 разполага с 13% по-голяма батерия, а това е изключително важно, защото имам навика да използвам Google Maps през часовника, а не през телефона. По-лесно е, когато се разхождам в нов град или търся конкретен адрес, да поглеждам към китката си, отколкото непрекъснато да държа смарттелефона си в ръка. А когато веднъж се ориентирам, намеря верния път, просто поглеждам към Sapphire Crystal дисплея, пускам любимата си песен в Spotify само с една гласова команда на Google Assistant и продължавам гордо напред. С песен на уста и вълнуващо добър часовник на китката.

Related Posts