Huawei заведе дело срещу Швеция, след като страната забрани нейните 5G продукти

Китайският технологичен гигант Huawei заяви, че е започнал арбитражно дело срещу Швеция, след като скандинавската страна ѝ забрани да продава 5G продукти.

“Решението на шведските власти да дискриминират Huawei и да я изключат от внедряването на 5G значително навреди на инвестициите на Huawei в Швеция, в нарушение на международните задължения на държавата”, заяви китайската компания в изявление в понеделник.

В резултат на това Huawei трябваше да започне арбитражно съдебно дело в рамките на Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) “срещу Кралство Швеция след редица мерки, предприети от шведските власти, насочени пряко към инвестициите на Huawei в Швеция и изключващи Huawei от внедряването на продукти и услуги за 5G мрежи в страната”.

Huawei Швеция

Huawei не уточни размера на обезщетението, което е поискала. Според обществената телевизия SVI първоначално исканата сума е била 5.2 млрд. шведски крони (495 млн. евро), но в крайна сметка тя може да се окаже много по-висока.

Швеция стана втората страна в Европа след Обединеното кралство – и първата в ЕС – която забрани на мрежовите оператори да използват оборудване на Huawei в своите 5G продукти.

Швеция също така нареди на Huawei да премахне вече инсталираното оборудване до 1 януари 2025 г.

След обжалване от страна на Huawei шведски съд потвърди решението на Шведския орган за пощи и телекомуникации (PTS) през юни 2021 г.

Забраната влоши отношенията между Швеция и Китай. Тогава Пекин предупреди, че решението на PTS може да има “последици” за шведските компании, работещи в Китай.