Как Китай поведе 5G надпреварата

Мобилните мрежи от пето поколение (5G) вече бързо навлизат в целия свят, но далеч от равномерно. Някои региони могат да се похвалят с доста по-сериозен напредък, докато други изостават. При това има изненади. Европа например изостава спрямо първоначалните си планове и се принуди да търси допълнителни начини да стимулира допълнително навлизането на 5G.

В Северна Америка темпото е по-бързо, но и там има известни критики, че нещата не се случват достатъчно бързо. В останалите континенти темпото е сходно или по-бавно. Изключение правят две държави – Южна Корея и Китай. Традиционно те винаги са били първенци при мобилните технологии, като и при 5G ситуацията не е по-различна.

Огромен ръст

В края на ноември т.г. финансовият холдинг Finet Group публикува „официална статистика“, в която отчита, че само в Китай вече има 450 млн. абонати (не индивидуални хора) на 5G и това са 27% от всички абонати на мобилни услуги. Освен това има и 1.15 млн. 5G базови станции, което е над 70% от общия им брой в целия свят.

Интересът към смартфони с 5G също не стихва. Доставките им са скочили с 69% спрямо 2020 г., като само в Китай вече близо три четвърти от всички продадени мобилни телефони имат 5G съвместимост.

5G се радва на огромна подкрепа в страната. Правителството, регулаторите, политическите лидери и институциите активно подкрепят технологията във всичките ѝ измерения. Разработени са и национални планове за мотивиране на бързото навлизане на 5G в страната.

Онлайн изданието Lightreading отбелязва, че лидерите на трите големи телекома са назначени от управляващата партия и стриктно следват заръките ѝ. А те са 5G лидерство. Затова и телекомите са заделили 29 млрд. долара за 5G инвестиции само в рамките на тази година. Цените на абонаментните планове също са много ниски. Има и специални предложения за преминаване от LTE към 5G планове, които се радват на голям интерес с цели 667 млн. абонати.

Хора, които си гледат телефоните на улицата
Трудности на хоризонта

И макар на пръв поглед статистиката да изглежда впечатляваща, има и трудности. Липсва информация какъв процент от населението на страната има достъп до 5G мрежи каква е степента на покритието. Изглежда, че технологията в момента е строго насочена към големите градове, но липсва в селските райони. Не е ясно и дали големите инвестиции и скоростното навлизане на 5G е мотивирано от пазара или по други причини.

И дори ако темпото на 5G възход в Китай е продиктувано от различни от пазарни причини, то дори и това няма да е достатъчно за трайно устояване на процеса. В момента Китай генерира над 60% от световния 5G пазар, но разчита и на външни източници, включително САЩ, от където купува важни чипове. Въведените от бившия американски президент Доналд Тръмп забрани за американските компании да продават технологии на определени китайски фирми вече започват да пречат сериозно, съобщава Nikkei Asia.

Според данни на китайското Национално бюро за статистика, производството на части за базови станции в Китай е спаднало с 53% за периода януари-август т.г. Свиването продължава общо 11 поредни месеца. Недостигът на компоненти е комбинация от проблемите с материалите, но и забраните на САЩ и това се отразява на производството. А недостигът води и до спад на търсенето, включително за компоненти, които намаляват риска от сривове на мрежите, казва председателят на Murata Manufacturing Цунео Мурата.

Междувременно местните компании, включително Huawei, увеличават собствения си производствен капацитет, но това отнема време. Според френската анализаторска компания Yole Development ще са нужни години преди търсенето в Китай да се възстанови.

Големи планове

Въпреки трудностите обаче Китай не смекчава 5G амбициите си. В средата на ноември т.г. китайското Министерство на индустриите и информационните технологии обяви, че иска до края на 2025 г. броят на 5G базовите станции в страната да е повече от тройно по-голям и да достигне 3.64 млн. Това означава, че на всеки 10 000 души в страната ще се падат по 26 5G клетки, докато през 2020 г. са едва пет.

Ако целта бъде реализирана, 5G ще достигне 56% от потребителите в страната вместо 15% към 2020 г. Само през септември т.г. китайските оператори са записали нетен прираст на от 43.88 млн. 5G абонати. Статистиката дава яснота и за част от липсващите данни от по-ранното проучване. 5G покритие има в 97% от областите и 40% от по-малките градове в страната. Това означава, че все още има много голям потенциал за голям ръст в страната.

Активно се работи и по предлагането на най-различни корпоративни услуги, свързани с 5G. Министерството казва, че 5G се използва в 22 индустрии, като има и конкретен план за допълнителна разработка на още 5G приложения в 15 индустрии, които са в сферата на консумацията на информация, икономика и битови услуги. Паралелно с това ненужните и неефективни проекти и разработки, ще бъдат прекратени с узряването на технологията.

5G клетка
Съпротивата

Амбициите на Китай в 5G лидерството очаквано посрещат критики извън страната. Изданието Defense One цитира доклад на Института по азиатски политики, който критикува Китай и твърди, че страната пренарежда членовете на групи като Международния съюз по телекомуникации, 3GPP и други организации по политически съображения, а не по експертни и технически. Причината – желание за контрол над това как 5G и правилата за технологията ще се развиват занапред.

Според доклад на Европейската камера по търговия в Китай и шведския Институт по международни отношения, в момента Китай генерира 1.8% от международните технически стандарти и полага усилия именно за увеличаване на дела си. Според доклада, новата международна битка е именно в изготвянето на стандартите, по които да се развиват настоящите и бъдещи технологии.

По-рано т.г. пък изданието Foreign Policy изтъкна, че 5G не е опасна технология сама по себе си, но заради множеството си възможности може да бъде използвана и за не толкова добри цели, шпионаж, контрол на потока на данни и др., в зависимост от управлението на дадена държава. Има и призиви американското правителство да обърне по-голямо внимание на технологията, да мотивира регулации и стандарти за защита на човешките права. В голяма степен надпреварата в 5G е повече политическа, отколкото за технологии.

Добрият Стар континент

Европа остава някак в сянката на тази надпревара. Европейският съюз включи 5G като важен елемент от Плана за възстановяване и развитие. Навлизането на новото поколение мобилни мрежи е позиционирано като основна мярка за стимулиране на икономиката, предвидени са и не малко средства за инвестиции в сферата.

Въпреки това обаче нещата се случват бавно. Доста от търговете за честоти се забавиха. Телекомите смятат, че за тях са поставени големи очаквания, но не и достатъчно подкрепа. Група от 13 от големите мобилни оператори в Европа дори заявиха обща позиция, в която призовават американските ИТ гиганти да участват във финансирането на 5G услугите.

Аргументът им е, че интернет гигантите ще имат едни от най-големите ползи от масовото навлизане на 5G и съответно голяма част от капацитета на мрежите ще се използва за техните услуги. Затова те трябва да участват във финансирането не само на 5G мрежи, но и на кабелната и оптичната инфраструктура, казват телекомите.