Призив към технологичните гиганти да финансират внедряването на 5G

Група от 13 големи европейски телеком оператори искат американските технологични гиганти, като Netflix, YouTube и Facebook, да финансират разработването на 5G услугите.

Групата, водена от BT, Vodafone и Deutsche Telekom, смята, че компаниите използват мрежите толкова интензивно, че трябва да допринесат за тяхното бъдеще. Въпреки че не споменават конкретни компании, няма съмнение кой е в полезрението им, като твърдят, че оптичните, кабелните и 5G мрежите трябва да инвестират много, за да отговорят на изискванията на базираните на облака стрийминг услуги.

Това е аргумент, който е бил изтъкван много пъти и преди, но никога не бива приложен.

Съвместното изявление пред Ройтерс, гласи: ” Значителна и нарастваща част от мрежовия трафик се генерира и монетизира от големи технологични платформи, но това изисква непрекъснати, интензивни мрежови инвестиции и планиране от страна на телекомуникационния сектор.

“Този модел, който дава възможност на гражданите на ЕС да се възползват от предимствата на дигиталната трансформация, може да бъде устойчив само ако тези големи технологични платформи също допринасят справедливо за разходите за мрежата”, заявиха те.

Изпълнителните директори на Telefonica, Orange, KPN, BT Group, Telekom Austria, Vivacom, Proximus, Telenor, Altice Portugal, Telia Company и Swisscom също подписаха изявлението.